Στα άκρα τραβούν το σκοινί οι Τούρκοι, οι οποίο συνεχώς προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα και εντάσεις. Σήμερα παρενόχλησαν για άλλη μια φορά το εναέριο μέσο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στη νήσο Παναγία Οινουσσών, στα πλαίσια της περιοδείας του Προκόπη Παυλόπουλου στα ακριτικά νησιά.

Ηταν 9:35 σήμερα το πρωί όταν Τούρκοι αξιωματικοί μέσω ασυρμάτου έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση. Εκείνη την ώρα το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από τη νησίδα Παναγία Οινουσσών. Οι Τούρκοι… προειδοποίησαν τους Έλληνες κυβερνήτες του ελικοπτέρου ότι βρίσκονται στο εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας. Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν απάντησαν, με αποτέλεσμα οι Τούρκου συνάδερφοι τους να επανέλθουν δύο λεπτά αργότερα. Συγκεκριμένα στις 9:37 οι Τούρκοι υποστήριξαν και πάλι ότι το ελικόπτερο βρίσκεται στο εναέριο χώρο της Τουρκίας. Οι Έλληνες πιλότοι όμως δεν άκουσαν τις παράλογες προειδοποιήσεις των Τούρκων και συνέχισαν την πορεία τους μεταφέροντας με ασφάλεια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη νήσο.

Η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου

Οι προκλήσεις είναι «ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας». Την ευθεία αυτή απάντηση προς την Τουρκία έστειλε από το Εθνικό Φυλάκιο Παναγιάς από το Αιγαίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μια απάντηση που δίδεται σε συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων τόσο χθες όσο και σήμερα, καθώς από την άλλη πλευρά υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι το αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα Πρόεδρο πετά πάνω στον τουρκικό εναέριο χώρο!

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Εθνικού Φυλακίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε περήφανος «για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Τόπου. Κορυφώνεται αυτή η πορεία εδώ, στην Παναγιά, το σημείο στο οποίο χτυπά η καρδιά των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Εδώ», συνέχισε ο Πρ. Παυλόπουλος, «είναι ένα όριο στο οποίο η Ευρώπη, και φυσικά η Ελλάδα, στέλνει στην Τουρκία το διαχρονικό μήνυμα που στέλνουμε πάντοτε: Επιζητούμε την ειρήνη. Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Επιζητούμε την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είναι το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας.

Αλλά, το μήνυμα έχει και συνέχεια. «Αλλά οι προϋποθέσεις είναι πάντοτε συγκεκριμένες και δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Και οι προϋποθέσεις σημαίνουν ότι η Τουρκία σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ένα δίκαιο το οποίο δεν επιτρέπει καμία αμφισβήτηση, το οποίο εξαφανίζει τις γκρίζες ζώνες. Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν. Αυτά τα σύνορα τα φυλάτε εσείς, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι στρατιώτες. Υπερασπίζεσθε την κυριαρχία, το έδαφος και τα σύνορα της Ελλάδας, την κυριαρχία, το έδαφος και τα σύνορα της Ευρώπης. Και τα υπερασπίζεσθε με γενναιότητα, όπως ταιριάζει στον Έλληνα και τον Ευρωπαίο στρατιώτη. Και το έχει αποδείξει στην Ιστορία», είπε ο Πρόεδρος.

«Και γενναιότητα σημαίνει ότι επιδιώκω την ειρήνη, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω και την ζωή μου για να υπερασπισθώ τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία. Η γενναιότητα δε δεν συμβιβάζεται με προκλήσεις. Ο γενναίος στρατιώτης δεν προκαλεί και δη αναιτίως. Γι’ αυτό είσθε γενναίοι. Γιατί δεν προκαλείτε. Η πρόκληση είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Και εσείς δεν είσθε ούτε μικροί ούτε ανασφαλείς. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα κάποιοι. Τουλάχιστον θα τους είναι χρήσιμο για την πορεία που πρέπει να διαγράψουν στο μέλλον.

Γιατί -κατέληξε ο Πρ. Παυλόπουλος- ο δρόμος είναι πάντα ανοιχτός. Αλλά κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι και εσείς το αποδεικνύετε. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς. Να έχετε δύναμη και να είσθε υπερήφανοι γι’ αυτή την μεγάλη αποστολή την οποία επιτελείτε».
Το ίδιο συνέβη και την Τρίτη. Η πρώτη παρενόχληση σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προσέγγιζε τη Ρόδο για προσγείωση.

Οι χειριστές των τουρκικών ραντάρ επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος και προειδοποίησαν ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο! Οι προκλήσεις των Τούρκων όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς λίγο αργότερα επανέλαβαν την γνωστή προκλητική τους τακτική, επικοινωνώντας με το σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Τούρκοι προειδοποίησαν εκ νέου ότι η πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου βρισκόταν εντός του τουρκικού FIR, παρά το ότι κατευθυνόταν προς το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, όπου οι κ.κ Παυλόπουλος και Καμμένος επισκέφθηκαν τα φυλάκια των ακριτικών νησιών.

Σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφθεί μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό ‘Αμυνας το φυλάκιο της Παναγιάς, στην ομώνυμη νησίδα των Οινουσσών και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Λήμνο και τον ‘Αι Στράτη.

Μιλώντας, αργά χθες το απόγευμα, στο πλήρωμα του ναρκοθηρευτικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, «Ευρώπη», αναφέρθηκε στον διπλό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, την υπεράσπιση της πατρίδας, αλλά και της υπεράσπισης της ανθρωπιάς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας, αργά χθες το απόγευμα, στο πλήρωμα του ναρκοθηρευτικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, «Ευρώπη».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι τα στελέχη τους είναι έτοιμα να προασπίσουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και να προσφέρουν με ανθρωπιά στην προσφυγική τραγωδία, την οποία καλείται να διαχειριστεί η πατρίδα.
«Το όνομα του πλοίου σας, το λένε «Ευρώπη». Και αυτός ο συμβολισμός έχει μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το οποίο κάνετε. Και πως οφείλουμε όλοι οι Έλληνες, ως Έλληνες, αλλά και ως Ευρωπαίοι, αλλά και οι εταίροι μας, να αναγνωρίζουμε την αποστολή σας. Ιδίως αυτό το οποίο κάνετε αυτή την ώρα. Διότι παράλληλα με τα άλλα καθήκοντα, συμμετέχετε στον αγώνα της προσφυγικής τραγωδίας, αποδεικνύοντας πως ένα πολεμικό σκάφος μπορεί να προφυλάσσει τα σύνορα, αλλά και να υπηρετεί τον άνθρωπο, που είναι στην καρδιά του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού. Είναι ένας σπάνιος συνδυασμός που όταν οι καιροί αλλάξουν, όταν η ειρήνη έρθει ξανά στην περιοχή, όταν δεν χρειάζεται άνθρωποι να διασχίσουν το Αιγαίο για να σώσουν τη ζωή τους, όταν δεν θα πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, τότε να θυμάστε πόσο σημαντικές ήταν αυτές οι στιγμές που βιώσατε σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» είπε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στο πλήρωμα του πλοίου του πολεμικού ναυτικού.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την τορπιλάκατο «Σημαιοφόρος Τζιμιτζόπουλος». Επίσης επισκέφθηκε το νεότερο πλοίο του Λιμενικού Σώματος, το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος 090» που εδρεύει στη Χίο.

Στην Προκυμαία της Χίου, όπου ο κ. Παυλόπουλος «σπάζοντας το πρωτόκολλο», συναντήθηκε και μίλησε με πολίτες που κάθονταν σε καφετέριες και εστιατόρια ευχόμενος «καλό καλοκαίρι» και «καλές διακοπές».

Χθες επίσης ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε την έδρα του στρατιωτικού σχηματισμού στη Χίο, της 96 ΑΔΤΕ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, όπου ενημερώθηκε από το επιτελείο της Ταξιαρχίας. Επίσης, χθες, συναντήθηκε με τα πληρώματα του Super Puma, ενώ επισκέφθηκε και το Φυλάκιο της Αγίας Ελένης.