Στη Νέα Σελίδα που κυκλοφορεί κι αυτή την Κυριακή: Όλο το σχέδιο για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως το παρουσιάζει σε αποκλειστική του συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Αφιέρωμα – φάκελος: Η Τουρκία ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα. Συνεντεύξεις των Μαργαρίτη Σχοινά, Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστου Σταϊκούρα. Η «μάχη» Όλγας Κεφαλογιάννη – Κώστα Μπακογιάννη για το χρίσμα της ΝΔ στο Δήμο Αθήνας. Και ακόμη, πλούσιο ρεπορτάζ και αρθρογραφία.

Κώστας Γαβρόγλου στη Νέα Σελίδα

Όλο το σχέδιο κατάργησης των Πανελλαδικών – Η δημιουργία του Νέου Λυκείου

Το σχέδιο για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων περιγράφει με τη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Οπως τονίζει, πλέον η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνεται με βάση το απολυτήριο του Λυκείου, ενώ αποκαλύπτει και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου συστήματος. «Το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών θα είναι σύντομα παρελθόν. Για εμάς όμως η βασική προτεραιότητα είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και ένα ισχυρό απολυτήριο. Γι’ αυτό αναμορφώνουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, μειώνουμε δραστικά τα μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις και δίνουμε περισσότερο χρόνο για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε. Αλλάζουμε τον τρόπο και το περιεχόμενο διδασκαλίας» σημειώνει ο υπουργός.

Ο κ. Γαβρόγλου απαντά στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ζητά να περιβάλουμε όλοι με εμπιστοσύνη το δημόσιο σχολείο. «Τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της Δημόσιας Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, της ενίσχυσης της έρευνας και της διασύνδεσής της με την ανάπτυξη. Λυπάμαι όταν ακούω να κατασυκοφαντούν τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία όχι μόνον έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική κοινωνία, αλλά και συνεχώς διακρίνονται διεθνώς.

 

Μαργαρίτης Σχοινάς στη Νέα Σελίδα

«Η Ελλάδα πια κινείται με σταθερό αναπτυξιακό πρόσημο

«Η οικονομία μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στη «Νέα Σελίδα» για την επόμενημέρα μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου. «Σε συνδυασμό με τηνεπανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος και τη συνεχώς βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, η Ελλάδα πια κινείται με σταθερό αναπτυξιακό πρόσημο. Η Κομισιόν θα στηρίξει αποφασιστικά αυτή την οικονομική επανεκκίνηση μεπόρους αλλά και τεχνική στήριξη, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου» τονίζει ο κ. Σχοινάς, ο οποίος χαρακτηρίζει κομβικούς σταθμούς για την Ευρώπη τηνοικονομική και την τραπεζική ενοποίησή της, όπως και την «εκπροσώπηση» του ευρώ.

 

Παναγιώτης Ρήγας

«Δεν πρέπει να καθυστερήσει το κυβερνητικό έργο»

Τη μέριμνα του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεσαία κοινωνικά στρώματα προαναγγέλλει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Πάνος Ρήγας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου. «Η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας πρέπει να είναι ο στόχος και η αναγκαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με παρεμβάσεις στην Υγεία και την Παιδεία, με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη.Δεν έχουμε πλέον καμιά δικαιολογία για τις όποιες καθυστερήσεις άσκησης εφαρμοσμένης πολιτικής που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα» λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «μετεμφυλιακή ρητορεία» και χαρακτηρίζει απαραίτητη «μια μεγάλη, ενιαία μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας».

Χρήστος Σταϊκούρας

Η ΝΔ θα επιδιώξει συναινέσεις ακόμη και αυτοδύναμη

Την ανάγκη πολιτικής αλλαγής προκειμένου η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης τονίζει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, επιμένοντας στην ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα όσα έγιναν την «περίοδο Βαρουφάκη». «Είναι γενική η εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση διαμόρφωσε θολό τοπίο. Οι μεθοδεύσεις, οι χειρισμοί και το κόστος αυτής της περιόδου πρέπει να διερευνηθούν. Ιδιαίτερα όταν νέα στοιχεία προκύπτουν από μαρτυρίες τέως και νυν υπουργών, κυβερνητικών στελεχών και συμβούλων. Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, με την Εξεταστική για την πορεία της οικονομίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης την άνοιξη του 2015 και αφορούσε στα δύο πρώτα μνημόνια». Παράλληλα, σημειώνει ότι η ΝΔ θα αναζητήσει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες ακόμα κι αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία.