Ένα μικρό τσουνάμι ύψους σχεδόν ενός μέτρου προκάλεσε ο φονικός σεισμός στην Κω. Η θάλασσα φούσκωσε και πλημμύρισε την προκυμαία του λιμανιού.

«Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι είναι από τις λίγες φορές στην Ελλάδα που έχουμε δημιουργίες τσουνάμι, το οποίο έγινε γιατί είχαμε μια μεγάλη πτώση του βυθού και προκάλεσε αυτόν τον κυματισμό. Είχαμε μια ύψωση της θαλάσσης 60 εκατοστών στην Κω. Ο κίνδυνος του τσουνάμι είναι πολύ υπαρκτός στην Ελλάδα» επεσήμανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, αναφορικά με τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κω στις 1:31 τα ξημερώματα και ήταν 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Λόγω του μικρού εστιακού βάθους και της διέγερσης της ευρύτερης περιοχής, θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς τις επόμενες εβδομάδες» συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα στο λιμάνι της Κω, ενώ υπάρχουν ζημιές σε όλο το παραλιακό μέτωπο, .

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.