Μπορεί οι άνεμοι του τυφώνα «Μαρία» να έχουν πλέον εξασθενήσει, ωστόσο κατά το περάσμα του από το Πουέρτο Ρίκο άφησε πίσω του καταστροφή και θύματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων, από σήμερα ο τυφώνας έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, κατηγορίας 1. Το πρωί, βρισκόταν 340 μίλια νοτιοανατολικά από το Cape Hatteras, της βόρειας Καρολίνας με μέγιστους ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα.
Την ίδιοα ώρα όμωςε οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους. Τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ ο κυβερνήτης, Ρικάρδο Ροσεγιό, δήλωσε ότι το έθνος είναι αντιμέτωπο με μια ανθρωπιστική κρίση και απηύθυνε έκκληση προς το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας. Επίσης υπογράμμισε πως είναι χρέος των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους πολίτες του νησιού, καθώς είναι «Αμερικανοί πολίτες».

Ένα από τα βασικά προβλήματα που προέκυψε στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, ήταν πως άργησε να έρθει βοήθεια από διασώστες και ειδικές μονάδες, σε κοινότητες που έζησαν σκηνές «αποκάλυψης», όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι αλλά και κάτοικοι.

Παράλληλα νοσοκομεία του νησιού μάλιστα, δεν είχαν προετοιμαστεί για τέτοιες ζημιές και οι ιατρικές προμήθειες – φάρμακα που είχαν έφταναν για 2 με 3 ημέρες.