Εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια και ψηφίζεται αύριο το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς εκκλησίας αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό των κομμάτων κυρίως της ΝΔ.

Την ίδια ώρα ο ιερός πόλεμος που άνοιξε η εκκλησία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ», διαμορφώνει αίφνης ένα πολιτικό μέτωπο λογικής και φέρνει κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΣY και το ΠΟΤΑΜΙ προκαλώντας την ιδεολογική απομόνωση της ΝΔ η οποία εμφανίζεται να παλινωδεί πιεζόμενη από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ανακοίνωση δια της οποία επιχείρησε να παρέμβει σε μια νομικού περιεχομένου διευθέτηση αναφορικά με τη μετάβαση φύλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ανακοίνωση με την οποία η εκκλησία ζητά από τον πολιτικό κόσμο να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το νομοσχέδιο, ήταν αποτέλεσμα ισχυρής πίεσης που άσκησε η ομάδα των «σκληρών» μητροπολιτών της Ιεραρχίας, αλλά έχει προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Καταλύτης δε για τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ όπως και των κομμάτων και προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς αποτοτέλεσε το εξώδικο εναντίον του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος έκανε λόγο για γκέι Μητροπολίτες.

Μάλιστα ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ επέμεινε στις δηλώσεις τους, χαρακτηρίζοντας εκτός ορίων την απαίτηση της εκκλησίας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αν και υπάρχουν παράπονα, ειδικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Μαρίνα Γαλανού επικεφαλής του Συλλόγου Υποστήριξης Διεμφυλικών δηλώνει μάλιστα στην ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ: «Συναντηθήκαμε με τα κόμματα και δουλέψαμε πάνω σε αυτά και με τη ΝΔ και μας εκπλήσσει η τοποθέτηση που έχει αλλάξει.

Κοντονής: Δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στη βασική φιλοσοφία

Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ενημερώνοντας βουλευτές ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και τον κορμό του σχεδίου νόμου, χωρίς πάντως να αποκλείονται επιμέρους βελτιώσεις και νομοτεχνικές αλλαγές.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με 4 βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις για διατάξεις του σχεδίου νόμου. «Η συνάντηση πήγε πολύ καλά και ξεκινάμε στην Ολομέλεια, τη συζήτηση ενός πολύ προοδευτικού νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου σε πολύ προοδευτική κατεύθυνση για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ονομαστική αναφορά στους βουλευτές που ήθελαν διευκρινίσεις και μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, πηγές της ΚΟ ανέφεραν πως οι τέσσερις βουλευτές «είχαν κάποια ερωτήματα για γενικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν όλα και ενδελεχώς».

«Επειδή ξεκινάει η κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κορμός και η γενική φιλοσοφία που φιλοδοξούμε να νομοθετηθεί αύριο το μεσημέρι είναι αυτός που τίθεται σήμερα προς συζήτηση», ανέφεραν πηγές της ΚΟ αλλά δεν απέκλειαν κάποιες αλλαγές ή νομοτεχνικές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώνοντας, όμως, πως τυχόν βελτιώσεις δεν θα αλλάζουν τον κορμό και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και μεταφέροντας την αίσθηση πως από πλευράς υπουργού Δικαιοσύνης δεν διαφαίνεται πρόθεση για αλλαγές στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου.

Οι ίδιες πηγές δεν παρέλειπαν πάντως να επισημάνουν ότι σημείο που χρήζει αποσαφήνισης είναι η στάση της ΝΔ. «Αν η ΝΔ πραγματικά θέλει να συμβάλει στο διάλογο, εμείς προφανώς είμαστε ανοιχτοί. Αν όμως η ΝΔ ψάχνει προφάσεις για να φύγει επειδή είναι διαιρεμένη, τότε δυσκολεύει το πεδίο συναίνεσης. Εμείς σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε να έχουμε συναίνεση με δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου οι οποίες έχουν εκδηλώσει μια προοδευτική αντίληψη για αυτά τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι σε αυτό το ζήτημα μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη πλειοψηφία», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.