Η συμβολή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης αποδείχτηκε καθοριστική στη μεγάλη φωτιά στα Ροδινά Ζαχάρως ενώ με το πρώτο φωτς της ημέρας άρχισαν και πάλι ρίψεις νερού. Η πυρκαγιά καίει σε πλαγιά καθώς το μέτωπο άλλαξε πορεία. Τα χωριά Ροδινά και Κωστομερά δεν απειλούνται πλέον αν και χθες κάποια στιγμή ζητήθηκε η εκκένωση οικισμού ξυπνώντας μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007.

«Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε επαρκή αριθμό εναέριων μέσων και η συμβολή τους στον περιορισμό του κινδύνου ήταν καθοριστική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

«Το ίδιο αναμένουμε και από αύριο τα ξημερώματα όπως με διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας με τον οποίο είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Ο κ. υπουργός αντιλήφθηκε την κατάσταση αλλά και την ιστορική ευαισθησία της περιοχής της Ηλείας στο ζήτημα των πυρκαγιών και ανταποκρίθηκε άμεσα όπως και στην περίπτωση της πρόσφατης πυρκαγιάς κοντά στην Αμαλιάδα και αισθάνομαι την ανάγκη να τοn ευχαριστήσω για αυτό», συμπλήρωσε.

Αυτή τη στιγμή μαίνεται ανεξελεκτη πυρκαγιά πολυ κοντά μας σε δασική έκταση στα Ροδινά Ηλείας, κοντά στην πόλη της Ζαχάρως, αυτή τη στιγμή ειναι περίπου 200 μέτρα απο το χωριό σε περιοχή αναγεννημένου δάσους που είχε καεί το 2007 και μας ξυπνάει μνήμες φρίκης καθως περίπου εκεί κοντά χάθηκαν 47 ανθρώπινες ζωές Επιχειρούν συνεχώς πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα ..ελπίζουμε πως θα καταφέρουν να την περιορίσουν ..φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις

Опубліковано Έλενα Χαντζή 20 серпня 2017 р.

Από την πρώτη στιγμή στη μάχη ρίχθηκαν ένα ελικόπτερο Έρικσον, τρία καναντέρ και πέντε πετζετέλ (PZL), προκειμένου να περιορίσουν τον πύρινο κλοιό που είχε σχηματιστεί στα βουνά της ορεινής ζώνη της Ζαχάρως. Την ίδια στιγμή, οι επίγειες δυνάμεις έδιναν σκληρή μάχη σε δύσβατα σημεία για να ανακόψουν την πύρινη επέλαση και να εμποδίσουν την «κάθοδο» προς τον οικισμό της Κωστομέρας. Η δυσκολία ήταν τέτοια, που τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή πυροσβεστών, καθώς περικυκλώθηκαν από τη φωτιά προσωρινά και είδαν το πυροσβεστικό όχημα να καίγεται, μέχρι να επέμβουν σωτήρια τα πετζετέλ. Στο κέντρο των Ροδινών στάθμευσε προληπτικά ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ανακουφίζοντας έστω και ψυχολογικά τους κατοίκους.

 

Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ 17 οχήματα με 34 άνδρες, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Πύργο και Πάτρα, με επικεφαλής τον Γενικό Περιφερειακό Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Κυριακόπουλο.

Ο φόβος των αναζωπυρώσεων ήταν έντονος, ενώ έως το βράδυ υπήρχαν δύο μέτωπα, ένα προς Κωστομέρα και ένας προς τον οικισμό Βουνούκα. Τελικά η κατεύθυνση του άνεμου άλλαξε και το μέτωπο έχει περιοριστεί σε δύσβατη πλαγιά.