Σχέδιο εμπρησμών στα Επτάνησα βλέπουν οι τοπικές αρχές πίσω από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά, ενώ παράλληλα ζήτησαν από την πολιτεία να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Κεφαλονίας.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι τις τελευταίες 5 ημέρες στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν 35 πυρκαγιές που σε συνδυασμό με τις φωτιές στην Ζάκυνθο αλλά και στην Κέρκυρα ενισχύουν τις υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια Νησιά. Την ίδια ώρα ο κ. Γαλιατσάτος κατέθεσε αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της Λειβαθούς αλλά και του Ελειού – Πρόννων της Κεφαλονίας. Οι φορείς του Ιονίου έδω και μια εβδομάδα βλέπουν τα Επτάνησα να φλέγονται. Μόνο σύμπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν, όπως λένε οι ίδιοι τα αλλεπάλληλα περιστατικά με την εκδήλωση ταυτόχρονων πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία των νησιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος τόνισε: «Δεν είναι ούτε τυχαίο γεγονός, ούτε συμβαίνει από μόνο του. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια Νησιά. Γνωρίζουμε από πού προέρχεται, αλλά δεν είμαστε αυτή την στιγμή σε θέση να το αποδείξουμε. Να είναι βέβαιοι αυτοί που δρουν έτσι ότι πολύ σύντομα θα αποκαλυφθούν».

Μόνο στην Κεφαλονιά το τελευταίο πενθήμερο έχουν εκδηλωθεί 35 πυρκαγιές οι οποίες σε συνδυασμό με τις πάνω από 22 πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα αντίστοιχα, ενισχύουν τις εκτιμήσεις περί εμπρησμού.

 

Υπό έλεγχο η φωτιά σε Σιμωτάτα – Ρατζακλί 

Υπό έλεγχο είναι αυτή την στιγμή τα μέτωπα των μεγάλων πυρκαγιών στην Κεφαλονιά,σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο σημείο της φωτιάς απέτρεψε τα χειρότερα για τα χωριά Σιμωτάτα και Λουρδάτα, στα νοτιοανατολικά του νησιού, όπου προς στιγμήν κινδύνευσαν σπίτια.

Παρόλα αυτά στο σημείο αυτή τη στιγμή παραμένουν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, πυροσβεστικά αεροσκάφη αλλά και ένα ελικόπτερο Erickson κι ένα Σινούκ.

 

 

Ωρες αγωνία στην Κεφαλόνια – Εκκενώθηκαν χωριά 

Το κύριο μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης ήταν στη δασική έκταση στα Σιμωτάτα Κεφαλληνίας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες μαινόταν πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ρατζακλί η οποία λίγο αργότερα τέθηκε και αυτή υπό έλεγχο.

Το βράδυ της Τετάρτης η φωτιά που έκαιγε στους πρόποδες του Αίνου, μετακινήθηκε σε δύσβατο σημείο προς το χωριό Βλαχάτα. Στην περιοχή επιχειρούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες 30 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο, 26 εθελοντές, δύο οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρία ιδιωτικά βυτιοφόρα, προσπαθόντας να μην αφήσουν την πυρκαγιά να επεκταθεί.

Με το πρώτο φως της ημέρας και με την βοήθεια των εναέριων μέσων πυρόσβεσης δίνεται μάχη τόσο από τους πυροσβέστες όσο και από εθελοντές, για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

Με την φωτιά να καίει ανεξέλεγκτη και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στο νησί να δυσχερένουν το έργο των πυροσβεστών, τα μεσάνυχτα τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσης των χωριών Λουρδάτα και Σιμωτάτα στην Κεφαλονιά.

Μεγάλη καταστροφή…

Опубліковано INKEFALONIA.GR 16 серпня 2017 р.