Δεν ζημιώθηκε το ταμείο των δημοσιογράφων από την αγορά του δομημένου ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο εδώλιο του οποίου κάθονται 10 άτομα κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο πρώην πρόεδρος του ταμείου Δημήτρης Καπράνος και ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Μεταξά» Νίκος Δεσποτόπουλος, πρέπει να κριθούν ένοχοι για το αδίκημα της δωροδοκίας, όχι όμως σε βαθμό κακουργήματος, αφού όταν διαπράχθηκε η δωροδοκία το αδίκημα ήταν πλημέλλημα. Ως προς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παρανομη δραστηριότητα η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε να κριθούν ένοχοι μόνο για το σκέλος του χρηματικού ποσού που άπτεται της δωροδοκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, του Ασφαλιστικού Ταμεία των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ) έχουν παραπεμφθεί οι Δημ. Καπράνος (πρωην πρόεδρος ΤΣΠΕΑΘ) Νικ. Δεσποτόπουλος (πρωην προεδρος νοσοκομείου Μεταξά) Παν. Δεμέστιχας, πρόεδρος του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργος Παπαμαρκάκης, ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και οι Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρης.

Για τους οκτώ, η εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή, αφού σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε, δεν προκέκυψε ζημία του ταμείου.

Το σκέλος της δωροδοκίας αφορά στην κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων αποδέκτης εμφανίζεται ο κ. Καπράνος, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο. Από την πλευρά του, πάντως, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων.