ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην αντιπολίτευση: σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα, βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή. Η διεθνής συγκυρία είναι θετική και εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι περιττές συγκρούσεις και δραματοποιήσεις. Οι εκλογές είναι ανεπίκαιρες. Η τρίτη αξιολόγηση είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη. Η επαναρρύθμιση του χρέους αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση, με μοναδικές προϋποθέσεις την ύπαρξη πλεονάσματος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θεωρούνται δεδομένα.

Και τι μένει; Η συμφωνία για το «μεταμνημονιακό μοντέλο», που συνδέεται με την επαναρρύθμιση του χρέους, την πιο ήπιας μορφής «εποπτεία» και τις εγγυήσεις προς τις αγορές, το οποίο, κατά την ίδια πηγή, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση τέταρτο μνημόνιο. Τα ίδια περίπου είχε πει και ο κ. Ντάισελμπλουμ πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα. Υπάρχει, δηλαδή, μια σαφής -προσυμφωνημένη και με το ΔΝΤ- πορεία συγκλίσεων ενόψει της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Προφανώς, δεν θα είναι ένας δρόμος χωρίς δυσκολίες και καμπές. Οχι όμως τέτοιας έκτασης και έντασης που να μπορούν να αναστρέψουν μια θετική για τη χώρα πορεία.
Δυστυχώς, ενοχλείται η αντιπολίτευση, καθώς το βασικό σενάριο της καταστροφολογίας και των πρόωρων εκλογών κατάρρευσε.

Φιλικά Μέσα προς την αντιπολίτευση διαμαρτύρονται και απορούν για την… «πρωτόγνωρη χαλάρωση των δανειστών έναντι της κυβέρνησης»! Τώρα φταίνε οι… «χαλαροί» Ευρωπαίοι. Την απάντηση την έδωσε, βέβαια, ο ίδιος ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών: «Οι Βρυξέλλες δεν “σπρώχνουν” κανέναν πολιτικά. Στηρίζουν όποιον μπορεί να προωθήσει βιώσιμη λύση»…

Η αποτυχία του «δεξιού σεναρίου», οι «γκάφες» (εξωγήινοι κ.λπ.) του κ. Μητσοτάκη, τα εμπρός-πίσω στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ, οι εμφανείς τάσεις μείωσης της δημοσκοπικής ψαλίδας κ.λπ. φέρνουν «γκρίνιες» στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν προσθέσουμε δε τη διακριτική «αποχή» του ισχυρού καραμανλικού μπλοκ, την ενίσχυση της άκρας Δεξιάς του Αδωνι και την αποτυχημένη απόπειρα της ανανέωσης με «νέα πρόσωπα» του προέδρου της ΝΔ, που συναντά έντονες αντιδράσεις, το εσωκομματικό παζλ αρχίζει να διαφοροποιείται. Και θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστική η συνεχής αναζήτηση αντιπολιτευτικής τακτικής. Σταδιακά εγκαταλείπονται τα θέματα γύρω από την υποτιθέμενη αδυναμία της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση και επιλέγονται θέματα καθημερινότητας (υψηλή φορολογία, ανομία, κατάσταση νοσοκομείων, ταλαιπωρία πολιτών για το ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.λπ.). Ενώ από την «πούρα» νεοφιλελεύθερη εξαγγελία της Θεσσαλονίκης πλέον αρχίζει να προωθείται μια επιχείρηση ενίσχυσης του «φιλολαϊκού προφίλ» του κ. Μητσοτάκη με «επίθεση αλληλεγγύης» προς τους αδύναμους πολίτες… Αρχίζει να «τάζει» εκείνα που έλεγε, ως φιλελεύθερος, ότι δεν θα «έταζε ποτέ»!

Η σύγχυση «πολιτικής ταυτότητας» της ΝΔ είναι εμφανής και επισημαίνεται από πολλές πλευρές. Ενώ οι εναλλακτικές τακτικές, όπως, λ.χ., η «ανομία» σε περίοδο επιτυχιών της ΕΛ.ΑΣ., εμπλοκής Αυγενάκη και επικαιροποίησης του θέματος της Siemens, ήταν ατυχείς, όπως αποδείχτηκε και στη συζήτηση στη Βουλή, όπου η «ήττα» του κ. Μητσοτάκη ήταν συντριπτική, ενώ η μεγάλη αμηχανία του για Siemens και Αυγενάκη δεν κρυβόταν με τίποτα…

Προφανώς, δεν τα κάνει όλα τέλεια η κυβέρνηση. Βλέπε, λ.χ., το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπου ένα σημαντικό μέτρο εκσυγχρονισμού έπεσε θύμα ενός κακού μηχανισμού υλοποίησής του. Αλλά με υπερβολές και «fake news» δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση.

Το μήνυμα για τον κ. Μητσοτάκη και από τις Βρυξέλλες και από το εσωτερικό του κόμματός του είναι σαφές: «Κάτι κάνεις λάθος…».

Εξ ου και οι «μουρμούρες» εντός της ΝΔ και στον περίγυρό της, ότι ο Κυριάκος «δεν τραβάει», παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα που έχει αυτή τη στιγμή. Ανησυχούν για τη «διατηρησιμότητά» του και για τη δυνατότητα διεύρυνσης της πολιτικής επιρροής της παράταξης που είχε υποσχεθεί ο αρχηγός της ΝΔ, η οποία προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.

Βέβαια, τον νικητή των επόμενων εκλογών δεν θα το βγάλουν τα καλά λόγια των… Βρυξελλών, αλλά οι θεμελιωμένες προσδοκίες και το θετικό αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής για την κοινωνία.
Αυτό είναι το «στοίχημα» της κυβέρνησης, που, απ’ ό,τι φαίνεται, κάθε άλλο παρά έχει χαθεί…

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 22 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 5/11/2017