ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Η απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη και η εξάρθρωση της συμμορίας που τον απήγαγε μονοπώλησε την επικαιρότητα την εβδομάδα που μας πέρασε. Ηταν το αίσιο τέλος στο εξάμηνο θρίλερ, οι λεπτομέρειες του οποίου αποκαλύπτονται σταδιακά καθηλώνοντας το κοινό.

Από την εξέλιξη της υπόθεσης πρωταγωνιστές αναδεικνύονται το θύμα, ο απαγωγέας-μεσίτης και η ανήλικη κόρη του, στους οποίους θα εστιάσουμε. Καταρχάς, η εγκληματική δράση του πατέρα, με τις κατηγορίες σε βάρος του για πέντε κακουργήματα, πολλαπλασιάζεται από τη στιγμή που ενέπλεξε και την ανήλικη κόρη του στην απαγωγή· από τη στιγμή που εκμεταλλεύτηκε την παιδική αφέλεια και την εμπιστοσύνη του βλασταριού του οδηγώντας το στα μονοπάτια της παραβατικότητας. Τα ψευδεπίγραφα άλλοθι περί οικονομικών προβλημάτων και οι ατάκες τύπου «ήταν μια βλακεία, ήμουν σε απόγνωση και το έκανα για να έχει καλύτερη ζωή η οικογένειά μου» μόνο επιβαρυντικά μπορεί να λειτουργήσουν.
Και πάμε τώρα στο 16χρονο κορίτσι, το οποίο, αντί να έχει μόνο το άγχος της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες, επιφορτίστηκε με τα «καθήκοντα» των ανήλικων ηρώων του Κάρολου Ντίκενς και του Μαρκ Τουέιν: να προσέχει αν την παρακολουθούν κάμερες, να μην αφήνει δακτυλικά αποτυπώματα, να είναι φειδωλή στον λόγο της και να ξεγλιστρά από δύσκολες ερωτήσεις. Τώρα, αφού έχει ήδη περάσει έναν Γολγοθά με τη σύλληψη και την απολογία της, έχει μπροστά της άλλον έναν, που αφορά στην κύρια δίκη, ενώ θα έχει να διαχειριστεί και την επόμενη μέρα της οικογένειάς της, με έναν πατέρα στη φυλακή και μια μητέρα παιδαγωγό, που έπεσε από τα σύννεφα μαθαίνοντας για τη δράση του συζύγου της.

Το καλό είναι ότι, με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες και κυρίως με τον νόμο Παρασκευόπουλου, η μικρή, που αντιμετωπίζει κατηγορίες συναυτουργίας ή συμμετοχής σε απαγωγή, εκβίαση, εμπρησμό κ.λπ., γλιτώνει τον εγκλεισμό. Σύμφωνα με νομικούς, ακόμα και σε περίπτωση καταδίκης της είναι σίγουρο ότι δεν θα μπει σε φυλακή ανηλίκων, αλλά θα της επιβληθούν αναμορφωτικά μέτρα (παρακολούθηση κοινωνικών και ψυχολογικών σεμιναρίων, συναντήσεις με επιμελητή ανηλίκων). Η επιείκεια των λειτουργών της Δικαιοσύνης πρέπει να εξαντληθεί για το δεύτερο θύμα της απαγωγής Λεμπιδάκη.

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 18 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 08/10/2017