ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ Π. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ

kotrotsos@neaselida.news

 

Στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη, η ΝΔ ζούσε σε έναν ακόμα αντιπολιτευτικό οίστρο, ανακαλύπτοντας «μείζον πολιτικό ζήτημα» με αφορμή την ολιγόωρη στάθμευση του κυβερνητικού αεροσκάφους στο Παρίσι κατά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας. «Γιατί κρατήθηκε μυστικό το ταξίδι;» διερρήγνυε τα ιμάτιά του ο Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη (!) συνέντευξη Τύπου, ωσάν να είχε ανακαλύψει σκάνδαλο ισοδύναμο με εκείνο της Siemens.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Σε εκείνο το ταξίδι -που ορθώς επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό- ο Τσίπρας επρόκειτο να συναντήσει τον διεκδικητή (τότε) της γαλλικής προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν. Είχε δε συνάντηση εργασίας με την ηγεσία της Rothschild. Λίγο καιρό μετά, παραμονές του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Μακρόν προέβη σε μια θεαματική δήλωση υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους. Το γαλλικό σχέδιο (με την υπογραφή της Rothschild) για το χρέος συμπεριλήφθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup και, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει τον καμβά και για περαιτέρω ρυθμίσεις μετά τις γερμανικές εκλογές.

Την ίδια εποχή, κι ενώ τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης «αποθέωναν» το νεοεκλεγέντα Γάλλο Πρόεδρο, στα καθ’ ημάς αναζητούσαν διάφοροι τον «Ελληνα Μακρόν». Αλλοτε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη κι άλλοτε σε αυτό του Σταύρου Θεοδωράκη, που αναρτούσε φωτογραφίες στα social media από παλαιότερη συνάντησή του με τον Γάλλο πολιτικό. Κι ενώ ο σαχλός μιμητισμός και ο πολιτικός επαρχιωτισμός έδιναν κι έπαιρναν, η Rothschild είχε ήδη εγκατασταθεί στην Αθήνα και έστρωνε το έδαφος για επενδύσεις. Η Total έκλεινε εντυπωσιακό «ντιλ» με τα ΕΛΠΕ και την ExxonMobil για τους υδρογονάνθρακες, η EDF και η θυγατρική της Edison συζητούν με τη ΔΕΗ και η Société Générale είναι κοντά σε συμφωνία με την Attica Bank.

Την άλλη εβδομάδα, ο Μακρόν έρχεται στην Αθήνα και το Παρίσι διαμηνύει -μέσω του Reuters- πόσο σημαντικό θεωρεί το ταξίδι αυτό. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα επισημάνει την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα, θα αναδείξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα θέσει από εδώ τις βάσεις για αλλαγές συσχετισμών στην Ευρωζώνη.

Ολα αυτά ξεκίνησαν εκείνο το απόγευμα στο Παρίσι. Σε χαμηλούς τόνους και χωρίς κομπασμούς. Με τη ΝΔ, προπετή, να «ανακαλύπτει»… σκάνδαλα!

 

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 12 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 27/08/2017