ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Θυμάστε τον «πόλεμο της φέτας», η τελευταία… μάχη του οποίου δόθηκε τον περασμένο Φλεβάρη με αφορμή την υπογραφή της CETA ανάμεσα στον Καναδά και την ΕΕ; Βάσει της συμφωνίας, επιτρέπεται στους έως το 2016 παραγωγούς λευκών τυριών άλμης της βορειοαμερικανικής χώρας να αναγράφουν στο προϊόν τους την ονομασία «feta». Το ίδιο είχε συμβεί και με πέντε χώρες της Νότιας Αφρικής κατά την υπογραφή της αντίστοιχης συμφωνίας (SADC) με την ΕΕ, όταν χάθηκε μια ακόμα μάχη στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη από το 1984. Τότε έγιναν οι πρώτες προσπάθειες προστασίας του ελληνικού παραδοσιακού τυριού, με κορυφαία νίκη το 1995, όταν η ΕΕ αποδέχτηκε τον ελληνικό φάκελο και καταχώρισε τη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ εντός της Ευρώπης. Νίκη καταγράψαμε και στη συνέχεια, το 2005, απέναντι στους ανταγωνιστές μας Γερμανούς, Δανούς και Γάλλους (!), οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προκειμένου να «ελευθερωθεί» η ονομασία «φέτα» και να χρησιμοποιείται και για τα δικά τους λευκά τυριά.

Στο πρόσφατο επεισόδιο του χειμώνα, η υπερψήφιση της CETA από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση εξαιτίας του γεγονότος ότι στη συμφωνία περιλαμβάνονταν η… φέτα και η ελεύθερη διακίνησή της από τους Καναδούς. Οπως εκτιμούν κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι αλλά και επιστήμονες, οι δύο συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με Καναδά και Νότια Αφρική ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου σε βάρος των ελληνικών θέσεων, καθώς το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις ΗΠΑ, αλλά και να επανέλθουν οι εντός των ευρωπαϊκών τειχών ανταγωνιστές μας. Ευτυχώς, κάποιοι αποφάσισαν να αντιδράσουν ενόψει της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Καναδά στην ελληνική Βουλή και να προστατεύσουν την ελληνικότητα της φέτας, η παγκόσμια ζήτηση της οποίας ξεπερνά τους 500.000 τόνους.

Από τα πλέον ελπιδοφόρα γεγονότα του Αυγούστου, το οποίο φυσικά και δεν βρήκε θέση στην καθημερινή ειδησεογραφία, ήταν η ίδρυση του Ομίλου Φίλων Φέτας, μια πρωτοβουλία της «Διεπαγγελματικής Φέτας», με την οποία συντάχθηκαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρυπίδης, με πρωτοστάτη τον καθηγητή Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ανυφαντάκη, τον άνθρωπο που ουσιαστικά κέρδισε τη μάχη στην Ευρώπη. Ο Ομιλος θα διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ζήτημα προκειμένου όλοι να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον στο ελληνικό τυρί.

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 12 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 27/08/2017