Γράφει ο Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος

Στις ευρωεκλογές του 2009 το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη συγκέντρωσε ποσοστό 7,15% και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, τη Νίκη Τζαβέλα και τον Θάνο Πλεύρη. Με τη ΝΔ (32,69%) στη δεύτερη θέση και τέσσερις μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ, λογικό ήταν να επικρατήσει πανικός στη συντηρητική παράταξη.

Ο Κώστας Καραμανλής είχε δεχτεί τότε εισηγήσεις να ρίξει γέφυρες στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη (ο οποίος επιχειρούσε να προσελκύσει πολιτευτές -ακόμα και βουλευτές- της «γαλάζιας» παράταξης) για μια πιθανή συμπόρευση στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθούσαν, υπό τη λογική του πολιτικού αθροίσματος.

Η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Είχε, μάλιστα, πει ότι «το ΛΑΟΣ κινείται στα άκρα του πολιτικού συστήματος» και είχε δώσει σχετικές οδηγίες στα στελέχη του κόμματος να αντισταθούν στην επιχείρηση πρόκλησης… αποστασίας.

Η δε Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνη με την άποψη Καραμανλή, τόνιζε στις συνεντεύξεις της ότι «υπάρχει χαοτική διαφορά μεταξύ Κεντροδεξιάς και ακραίων».

Η τακτική ήταν απλή. Οποιαδήποτε ένδειξη συμπόρευσης ή έστω και πολιτικής γειτνίασης της ΝΔ με το ΛΑΟΣ θα δρούσε αρνητικά για το τότε κυβερνών κόμμα, που βρισκόταν, άλλωστε, σε κατιούσα πορεία. Στις βουλευτικές εκλογές, μερικούς μήνες αργότερα, η ΝΔ συγκέντρωνε το ιστορικό χαμηλό 33,5% αλλά και το ΛΑΟΣ περιοριζόταν στο 5,6%, εκλέγοντας πέντε βουλευτές. Ισως, εάν ο Καραμανλής ενέδιδε στις εισηγήσεις που δεχόταν, η ΝΔ να έχανε εκείνες τις εκλογές με μικρότερη διαφορά από τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν ενέδωσε όμως, διότι αξιολογούσε το ΛΑΟΣ ως ακραίο κόμμα και δεν ήθελε να «θολώσει» το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης του «μεσαίου χώρου».

Φέρελπις πολιτικός του κόμματος Καρατζαφέρη τότε, ο Αδωνις Γεωργιάδης διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία και από τα -κατά Καραμανλή- «άκρα» έφτασε γρήγορα όχι μόνο στην αντιπροεδρία του κόμματος, αλλά και στη διά στόματος του νυν προέδρου του κόμματος απόλυτη νομιμοποίηση της ιδεολογικής και πολιτικής του διαδρομής.

«Ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα που ανέχεται τις διαφορετικές αποχρώσεις», είπε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και προφανώς τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη συμφώνησαν. Περασμένα ξεχασμένα…

 

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 16 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 24/09/2017