Γράφει ο Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος

kotrotsos@neaselida.news

 

Τον Δεκέμβριο του 2003, ο τότε αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής εκδήλωσε με εντυπωσιακό τρόπο τον σεβασμό του στον Χαρίλαο Φλωράκη προλογίζοντας τη βιογραφία του (του Χρήστου Θεοχαράτου από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα): «…αισθάνομαι την ανάγκη να αποτίσω φόρο τιμής, όχι μόνο στον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ, αλλά κυρίως σε ό,τι ο ίδιος ιστορικά συμβολίζει. Πιστεύω βαθιά ότι στις αρχές του 21ου αιώνα εκείνο που πρωτίστως ζητά η κοινωνία από τις δυνάμεις του τόπου είναι η μεταξύ τους εμπιστοσύνη, η συνεννόηση, ο διάλογος και η συνεργασία στα μείζονα ζητήματα του τόπου», σημείωνε χαρακτηριστικά. Σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης είναι ένας γενναίος άνθρωπος με αρχές και οράματα που αγωνίζεται για τις ιδέες του και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Είναι ένας γνήσιος ηγέτης, από εκείνους που έχουν εκλείψει από τη χώρα μας». Οι παλαιότεροι θυμούνται τον σεβασμό που έτρεφαν αμοιβαία ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο, απότοκο ίσως της πολιτικά σκόπιμης αλλά γενναίας πράξης του πρώτου να «νομιμοποιήσει» το ΚΚΕ και να αποδεχτεί πλήρως και χωρίς μισόλογα την προσφορά της Αριστεράς.

Χρόνια μετά ο Αλέξης Τσίπρας και η Αλέκα Παπαρήγα αναγνώρισαν την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο τότε ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον γεννήτορα της μεταδικτατορικής Δεξιάς «ριζοσπαστικό μέσα στον συντηρητισμό του» και εξήρε πτυχές του πολιτικού του βίου. Η δε δεύτερη τον αποκάλεσε «εκσυγχρονιστή και μεταρρυθμιστή». Ολα αυτά υποτίθεται ότι τα έχει λύσει η ιστορία. Υποτίθεται… Τις προηγούμενες μέρες μια μετριοπαθής βουλευτής της ΝΔ, η Νίκη Κεραμέως, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ανάρτησή της στο twitter στην οποία ανέφερε: «Η Αριστερά έχει δώσει σημαντικούς αγώνες για τον τόπο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι κατ’ ευφημισμό Αριστερά».

Πρωτοφανές το πολιτικό «bullying» που δέχτηκε από συναδέλφους της βουλευτές του κλίματος της σκληρής Δεξιάς και από εκατοντάδες «οπαδούς» τους. Παρόμοιο με εκείνο που δέχονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όσοι διακηρύσσουν ακόμα τις προτροπές του πρώτου Καραμανλή.

Ποια ακριβώς είναι σήμερα η ΝΔ άραγε; Λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα;

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 09 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 6/08/2017