Γράφει ο Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος

Πριν από έναν χρόνο οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών συνασπίστηκαν και σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης κατά της κυβέρνησης, αρνούμενοι να αποδεχτούν την άρση του καθεστώτος ανομίας που επικρατεί επί 25 χρόνια.

Η απόφαση του ΣτΕ, ότι τον διαγωνισμό αδειοδότησης πρέπει να τον διεξαγάγει το ΕΣΡ και όχι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας -όπως προέβλεπε ο «νόμος Παππά» αναγκαστικά, λόγω αδυναμίας συγκρότησης της Ανεξάρτητης Αρχής-, αξιολογήθηκε από τους ίδιους τους καναλάρχες ως «νίκη της δημοκρατίας».

Στη δημοκρατία όμως πρέπει να πληρώνουν όλοι. Και όχι να σφυρίζουν κλέφτικα όσοι διαθέτουν… δελτίο ειδήσεων στις 8 και πηχυαίους τίτλους σε δραματικά πρωτοσέλιδα.

Η τελευταία προσφυγή ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ, με προφανή σκοπό να κωλυσιεργήσουν, ίσως και να ματαιώσουν τον διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρύξει εντός των ημερών το ΕΣΡ, επιβεβαιώνει ότι πρόθεσή τους ήταν πάντοτε να συνεχίσουν να κατέχουν παράνομα δημόσιες συχνότητες χωρίς το παραμικρό αντίτιμο.

Μόνο που δεν υπάρχει πια ο… φασιστικός νόμος ενός υπουργού (αυτή ήταν η «επιχειρηματολογία» καναλαρχών και πολιτικών υποστηρικτών τους), αλλά η απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής με διακομματική συναίνεση και σύνθεση. Κι αυτή η απόφαση προβλέπει την τέλεση διαγωνισμού για επτά τηλεοπτικές άδειες με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια, ήτοι 3,5 εκατομμύρια ανά έτος για τη 10ετή διάρκειά της.

Μόνο από τα εξωτικά παιχνίδια επιβίωσης (τρία και όχι ένα πλέον) και τα talent shows που προβάλλονται φέτος οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να εισπράξουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια. Ως εκ τούτου, δεν ευσταθεί κανένα επιχείρημα περί οικονομικής κρίσης ή ασταθούς αγοράς.

Κι αν για τις ιδιοκτησίες μπορεί να ισχύει το «εθιμικό δίκαιο» της ασυδοσίας που είχε επιβάλει η συναλλαγή τους με το παλαιό πολιτικό σύστημα ή ο νόμος του ισχυρού, τα «μεταρρυθμιστικά» -όπως αυτοαποκαλούνται- κόμματα θα έπρεπε στοιχειωδώς έστω να ενδιαφέρονται για την εφαρμογή των νόμων, την προστασία των θεσμών και την κατοχύρωση της ισονομίας.

Τι θα πράξει εν κατακλείδι η ΝΔ; Θα συνταχθεί με τη νομιμότητα και με τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, στη συγκρότηση της οποίας συμμετείχε, επιλέγοντας, μάλιστα, και τον πρόεδρό της; Θα συνταχθεί με τα άρθρα του νόμου που ψήφισε; Ή θα επιλέξει να ρίξει «μαύρο» στο ΕΣΡ για να εξασφαλίσει τη στήριξη και ασυλία των τηλεοπτικών δελτίων των 8;

 

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 18 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 08/10/2017