ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
gkoroneos@yahoo.gr

Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, απαιτεί πάνω απ’ όλα ψυχραιμία. Ψυχραιμία ώστε να εκτιμηθεί σωστά η κατάσταση, να υπάρξει συνεργασία των εμπλεκομένων και να προστατευτούν καταρχάς οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια οι περιουσίες τους, τα οικόσιτα ζώα, ο φυσικός πλούτος κ.ο.κ. Ψυχραιμία την οποία φαίνεται ότι δεν επέδειξαν πολλοί κατά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τα Κύθηρα, με πρώτο τον δήμαρχο του νησιού, Στράτο Χαρχαλάκη.

Ενώ οι φωτιές έκαιγαν ακόμα, ο δήμαρχος έπαιξε το παιχνίδι της μικροπολιτικής επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, χρεώνοντας της κακό συντονισμό και αδιαφορία, ενώ μπήκε και στον πειρασμό να κάνει μέχρι και διαχείριση υλικού ως… αρχιπύραρχος. Μάλιστα, σε αυτή την προσπάθεια επανέφερε την ιστορία της προμήθειας πυροσβεστικών ελικοπτέρων για την αντιπυρική περίοδο, ζητώντας 50 Εricson, ασχέτως αν τη δεδομένη στιγμή η εταιρεία διαθέτει 24 σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα τρία επιχειρούν στην Ελλάδα.

Εθιξε, λοιπόν, και οικεία κακά, υπενθυμίζοντας πώς λειτουργούσε το σύστημα επί δεκαετίες: πώς γίνονταν οι εκμισθώσεις των πυροσβεστικών εναέριων μέσων, πώς πλήρωνε η χώρα μας 27.000 ευρώ την ώρα πτήσης, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήρωναν αντιστοίχως 5.500 ευρώ, πώς για τις ανάγκες μας στην πυρόσβεση δεν αποφασίζαμε εμείς, αλλά το… ΝΑΤΟ, πώς επεκτεινόταν η αντιπυρική περίοδος κάνα… δίμηνο και πάει λέγοντας.

Σε μια φωτιά δύσκολη, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, για την κατάσβεση της οποίας διατέθηκε σχεδόν το σύνολο των πτητικών μέσων που διαθέτει η χώρα και καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις, κι ενώ στο νησί βρίσκονταν και υπουργοί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της, ο δήμαρχος βρήκε την αφορμή για να παραδώσει πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης.

Γιατί τέτοιες περιπτώσεις έχουν επικοινωνιακό ενδιαφέρον. Τα φώτα της δημοσιότητας είναι πάνω σου, ο λόγος σου περνάει και το κοινό είναι δεδομένο ότι θα ακούσει με συμπάθεια τα όσα θα πει ο εκπρόσωπος μιας πληγείσας περιοχής, ενός χωριού ή ενός νησιού που έχει δεχτεί το χτύπημα της τύχης και της φύσης. Αλλά εκεί ακριβώς ζητούνται η ψυχραιμία και η μεγαθυμία.

Λάθη είναι φανερό ότι έγιναν. Αλλά από ποιον; Μπορεί να γνωρίζει ο δήμαρχος ή το γραφείο Τύπου της Πειραιώς ποιος ήταν ο αξιωματικός που έδωσε την εντολή να αποσυρθούν τα εναέρια μέσα ενώ αναμενόταν αναζωπύρωση; Μήπως ήταν ο Τσίπρας ή ο Τόσκας;

Σε μια χώρα που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα σε απώλειες από φυσικές καταστροφές, με τον εφιάλτη του 2007 να έχει καταγραφεί στη μνήμη όλων μας, είναι τουλάχιστον ατυχές να χρησιμοποιούνται τέτοιες στιγμές για μικροκομματικά οφέλη.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 10 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 13/08/2017