ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Ηταν το πρωινό της 8ης Ιουνίου, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, όταν το πανελλήνιο σοκαριζόταν από την είδηση του θανάσιμου τραυματισμού 11χρονου μαθητή στο Μενίδι από αδέσποτη σφαίρα. Η τραγωδία στάθηκε αφορμή για να δημοσιοποιηθεί η κατάσταση φαρ ουέστ που επικρατεί επί δεκαετίες στη Δυτική Αττική, να αποκαλυφθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις Αχαρνές, στο Ιλιον, στον Ασπρόπυργο, στη Φυλή. Τα ΜΜΕ -ορθώς- κάλυψαν διεξοδικά τις διαμαρτυρίες των πολιτών και των τοπικών φορέων για την γκετοποίηση και την εγκατάλειψη της περιοχής στα χέρια της μαφίας των ναρκωτικών και του πάσης φύσης λαθρεμπορίου. Αντιθέτως, παρακολούθησαν λιγότερο στενά την εκπόνηση σχεδίου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας από τις Αρχές. Και φτάνουμε σήμερα, τρεις μήνες περίπου μετά τον θάνατο του 11χρονου Μάριου, όπου υπάρχουν τα αποτελέσματα από τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σε αυτό το διάστημα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να εξαρθρώσουν εγκληματικές οργανώσεις και να περάσουν χειροπέδες σε 1.500 άτομα! Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί με 2.250 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες συμμετείχαν στο σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας στο Μενίδι. Από τις 15 Ιουνίου έως και τις 31 Αυγούστου, άνδρες της ΟΠΚΕ, της Ασφάλειας, της Τροχαίας και της ομάδας ΔΙΑΣ… εγκαταστάθηκαν στον Δήμο Αχαρνών και κάθε εβδομάδα διεξαγόταν μία στοχευμένη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Μέσα στο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 10.000 οχήματα, 32 καταστήματα και δεκάδες σπίτια, ενώ ερευνήθηκαν 20.000 άτομα από τους αστυνομικούς. Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, έγιναν 6.122 προσαγωγές και 816 συλλήψεις. Από το σύνολο των συλλήψεων, οι 655 αφορούσαν σε Ελληνες και οι 151 σε αλλοδαπούς. Για τις έρευνες και τους καρπούς τους, λίγα πράγματα θα βρει κανείς στο διαδίκτυο ή στις ειδήσεις των τηλεοπτικών σταθμών.

Για τα αυτονόητα, όπως είναι η δημόσια ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη, δεν χρειάζονται μπράβο. Επιβάλλεται όμως στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα η διαρκής παρακολούθηση των παρεμβάσεων της πολιτείας, προκειμένου να διαπιστώνεται αν αυτές φέρνουν αποτελέσματα. Κι αν υπάρχει επιτυχία, να περνάμε στο επόμενο στάδιο παρεμβάσεων, αυτών που θα διασφαλίζουν ότι στο μέλλον δεν θα ασχοληθούμε ξανά με το ίδιο ζήτημα εξαιτίας μιας νέας τραγωδίας.

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 14 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 10/09/2017