ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ
nicliva@gmail.com

Αν η αυτορρύθμιση της αγοράς γινόταν με όρους… Ελλήνων σχολαρχών, ο Στίβεν Χόκινγκ προφανώς δεν θα είχε υπάρξει ποτέ διευθυντής Ερευνών Κοσμολογίας στο Κέιμπριτζ. Κι αν τα ιδιωτικά σχολεία ανά τον κόσμο είχαν συσταθεί με όρους άριας φυλής, η Οξφόρδη μπορεί να ήταν απλώς ο Καιάδας της εκπαίδευσης.

Επειδή -ευτυχώς- αυτό δεν ισχύει, μόνον ο Καιάδας του πολιτισμού μας, του στοιχειώδους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της ισότητας μπορεί να αντέξει τη λογική του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων. Μια λογική κυνικού ρατσισμού, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά με αναπηρία δεν δικαιούνται να φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία. Και σύμφωνα με την οποία, επίσης, η διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με βάση την οποία «απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους», συνιστά «σοβιετικού τύπου νομοθέτημα» και «αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού».

Προφανώς, αντίστοιχες «αμφίβολες» και «σοβιετικού τύπου» σκοπιμότητες εμπεριέχει και η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αναφέρει ρητά ότι «όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους» και πως «το κράτος πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μην διακόπτουν στο σχολείο, να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους».

Αντίστοιχες, επίσης, «σκοπιμότητες» έχουν ο Χάρτης των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προβλέπει την ισότιμη κοινωνική ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους, που ορίζει ισότητα ευκαιριών σε όλους τους πολίτες.

Πέραν αυτών, όλες τις υπόλοιπες σκοπιμότητες τις υπέδειξε -μάλλον εξαιρετικά ήπια- ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος επέστρεψε ως «απαράδεκτο» το υπόμνημα των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων και κατήγγειλε επικίνδυνες νοοτροπίες. Παραλείποντας μόνο να πει ότι ακόμη και η πιο ακραία αντιπολιτευτική στράτευση είθισται να σταματά απέναντι στις βασικές αξίες της ανθρώπινης ζωής…

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 08 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 30/07/2017