ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
gkoronεos@yahoo.gr
Στη Μύκονο, στον Ρέμο και τον Ραμαζότι ήταν στραμμένα τα βλέμματα για το περίφημο πάρτι του καλοκαιριού γνωστού μπαρ, όμως ο Βελισσάρης και το Τρίκορφο Ναυπακτίας κέρδισαν τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά στην υπερβολή και την επιδειξιμανία, που, ας μην κρυβόμαστε, διακατέχει τον Ελληνα ακόμα και μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης.

Αν δεν είστε γνώστες, σε τύπου πανηγύρι στη Ναυπακτία ομογενής από την Αυστραλία «έχτισε» ένα τείχος από σαμπάνιες… προϋπαντώντας τον τραγουδιστή Γιώργο Βελισσάρη ή «αηδόνι των πανηγυριών» ή «Ρέμο των φτωχών». Ο Βελισσάρης τραγουδάει μέσα από μια… πολεμίστρα που έχει σχηματιστεί στο τείχος από τις κούτες με τις σαμπάνιες, το κέφι εκτοξεύεται και οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι περνούν σούπερ. Τόσο σούπερ που στο πικ του βραδιού, κατ’ εντολήν του Ελληνοαυστραλού, οι υπεύθυνοι του κέντρου φτιάχνουν κι έναν πύργο από ποτήρια και του βάζουν φωτιά, ρίχνοντας σε αυτό ό,τι έχουν σε αλκοόλ, και το χάπενινγκ ολοκληρώνεται με την περίφημη ατάκα από το «Ολα είναι δρόμος», «Ηλία, ρίχ’το»…

ΟΚ, για να μην είμαστε υποκριτές, ξέρουμε πώς διασκεδάζει ο Ελληνας, τόσο αυτός που μένει εδώ όσο και -κυρίως- αυτός που είναι μακριά και που ακόμα και μέσα από αυτό το βλαχομπαρόκ σκηνικό κρατά το δέσιμο με την πατρίδα. Ομως κάνε το κομμάτι σου με μία, δύο, τρεις, δέκα σαμπάνιες, όχι με δεκάδες κούτες -έστω Bolero-, όταν δίπλα σου πεινούν και υποφέρουν χιλιάδες. Κράτα κάνα χιλιάρικο και πρόσφερέ το στη Μητρόπολη Ναυπάκτου, μια από τις φτωχότερες της χώρας.

Για την υπερβολή και την επίδειξη τα είπαμε. Να μιλήσουμε, λοιπόν, και για πιο ποταπά πράγματα. Για παράδειγμα, για το τι εισέπραξε το κράτος από το τρίμετρο σαμπανιζέ τείχος που υπερασπίστηκε την υπόληψη της Ναυπακτίας στις επιθέσεις των «Μυκονιατών» Αράβων και Τούρκων; Γιατί στη Μύκονο πήραμε 385 χιλιάρικα ΦΠΑ από τις τσέπες των ξένων. Στα δικά μας τα πανηγύρια ξέρουμε να κυνηγάμε και να δέρνουμε τους εφοριακούς, να φωνάζουμε για το ανάλγητο κράτος και κυρίως να μην κόβουμε αποδείξεις.

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 09 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 6/08/2017