Γράφει η Νικόλ Λειβαδάρη

Ο σκοπός, ενίοτε, αγιάζει τα μέσα. Αρκεί οι αξίες και οι αρχές που υπηρετεί ο σκοπός να υπερισχύουν της ταπεινότητας των μέσων. Εν προκειμένω ο σκοπός είναι η πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το μέσο το νέο… κίνημα «Δεν Ψηφίζω»: Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισαν να μην ψηφίζουν στο εξής κανένα νομοσχέδιο, ακόμη κι αν συμφωνούν με το περιεχόμενό του, εάν προηγουμένως δεν δεσμευτούν ότι θα το ψηφίσουν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Στόχος τους, να αναδείξουν τα -υπαρκτά και βαθιά- προγραμματικά και ιδεολογικά χάσματα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, να δοκιμάζουν τη δεδηλωμένη σε κάθε ψηφοφορία και, εντέλει, να πετύχουν το ρήγμα και την πτώση της κυβέρνησης.

Εξοχη τακτική, εάν δεν οδηγούσε στην ακύρωση των ίδιων των εμπνευστών της, στην υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού και στην αμφισβήτηση του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις την περασμένη Κυριακή δήλωνε στη Θεσσαλονίκη ότι η ΝΔ «δεν κάνει καταστροφική αντιπολίτευση» και πως θα ψηφίζει στη Βουλή «όσες μεταρρυθμίσεις θεωρεί σωστές». Του χρειάστηκαν μόλις τρεις μέρες για να αντικαταστήσει την αντιπολίτευση αρχών και αξιών με τον τακτικισμό. Και για να δείξει ότι το νέο «πολιτικό μοντέλο» που επαγγέλλεται περιλαμβάνει ακύρωση της συνείδησης του βουλευτή με προεδρική εντολή.

Η Κεντροαριστερά επιχειρεί την ανασύνταξή της και αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική. Και, την ίδια ώρα, στην πράξη προωθεί εμμέσως τη συντηρητική ατζέντα των ΑΝΕΛ. Καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για «παρά φύση» συμμαχία με τη Δεξιά και, αντί να στηρίξει μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, πριμοδοτεί τις δεξιές θέσεις των ΑΝΕΛ.

Eν ολίγοις, η Βουλή θα διευκολύνει στο εξής ό,τι ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ και θα καταψηφίζει ό,τι δεν αρέσει στον Πάνο Καμμένο. Εάν δεν είναι πολιτική σχιζοφρένεια, μπορεί να είναι και παραχάραξη της λαϊκής εντολής. Ή και πρόβα πολιτικής αυτοχειρίας, απέναντι σε μια κοινωνία που έχει ήδη πληρώσει τον μικροκομματικό αμοραλισμό με τρία μνημόνια…

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 16 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 24/09/2017