ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Αμφίσημες αποφάσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την προστασία τους από τον νόμο Κατσέλη, την ώρα που, ενόψει ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μελετώνται βελτιώσεις του και ενίσχυση της προστασίας για την πρώτη κατοικία. Για παράδειγμα, τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε πρωτόδικη απόφαση, η οποία δεν είχε καταλογίσει δόλο στην αδυναμία αποπληρωμής υπερχρεωμένου φυσικού προσώπου που είχε αιτηθεί την ένταξή του στον νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι ότι αρκετές αιτήσεις -μία στις τρεις, κατά πληροφορίες- που φτάνουν στα δικαστήρια απορρίπτονται, καθώς διαπιστώνεται ότι ο αιτών έχει την οικονομική ή περιουσιακή δυνατότητα να αποπληρώνει τις δόσεις του δανείου του. Πρόκειται, δηλαδή, για τους μπαταχτσήδες που επιχειρούν να επωφεληθούν του νόμου. Αυτό όμως απέχει παρασάγγας από την ερμηνεία που δίνουν δημοσιολογούντες, πως η συχνότητα τέτοιων αποφάσεων δείχνει τα κενά του νόμου και οδηγεί στην κατάργησή του.

Για το πόσο ευεργετικός είναι ο συγκεκριμένος νόμος για την ελληνική κοινωνία σε μια εποχή χάους δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ακόμα και σήμερα σπεύδουν πολίτες να υπαχθούν στον Ν. 3869/10 και να επωφεληθούν των προστατευτικών διατάξεών του για να σώσουν το σπίτι τους, με αποτέλεσμα συνολικά οι υποθέσεις να αγγίζουν τις 200.000!

Αυτοί που υπερτονίζουν τις απορριπτικές αποφάσεις ξεχνούν ότι η πλειονότητα των δικαστικών αποφάσεων αφορά σε εκ νέου «κούρεμα» οφειλών λόγω μείωσης μηνιαίων αποδοχών, προβλημάτων υγείας, μετατροπής της εργασίας σε εκ περιτροπής απασχόληση, αύξησης οικογενειακών δαπανών ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης, ο νόμος Κατσέλη ενισχύεται και από τις συνταγματικές διατάξεις αναφορικά με το κοινωνικό κράτος δικαίου και την προστασία της ανθρώπινης αξίας, δίνοντας «πράσινο φως» σε περαιτέρω ρυθμίσεις. Επομένως κάθε συζήτηση περί κατάργησής του μόνο ως πονηρή μπορεί να εκληφθεί.

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 17 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 01/10/2017