Βόλτα στην ιστορία μέσα από την αφήγηση ανθρώπων που της έχουν αφιερώσει χρόνια μελέτης, από τους τόπους, όπου τα γεγονότα εξελίχθηκαν και με τη βοήθεια πολύτιμων αρχειακών εικόνων που σε βάζουν μέσα στην αφήγηση, είναι τα κεντρικά στοιχεία της νέας εκπομπής της ΕΡΤ1, “Ιστορικοί περίπατοι” με παρουσιαστές τη Μαριλένα Κατσίμη και, από τον δεύτερο κύκλο, τον Πιέρρο Τζανετάκο.

Η εκπομπή, που έκανε πρεμιέρα στις 31/10 με θέμα “Από τη δικτατορία του Μεταξά, στον πόλεμο του ’40”, έδωσε σοβαρά δείγματα όχι μόνο μιας καλής προσπάθειας, αλλά μιας εκπομπής που αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα πλεονεκτήματα της δημόσιας τηλεόρασης (με μέγα παράδειγμα το αρχειακό υλικό) και ανταποκρίνεται απόλυτα τόσο στο ρόλο, όσο και στις απαιτήσεις του κοινού από εκείνη.

Το πρώτο επεισόδιο της νέας προσπάθειας έδειξε ότι πρόκειται για μια καλοδουλεμένη παραγωγή (με εξωτερικά γυρίσματα σε διαφορετικά μέρη της Αθήνας, όπου εξελίσσονταν οι αφηγούμενες ιστορίες), που επιχειρεί να ξεναγήσει τον θεατή σε μια βόλτα στην ιστορία, μέσα από φωτογραφίες, πλάνα και ηχητικά ντοκουμέντα των γεγονότων της περιόδου που αφηγείται. Ταυτόχρονα τον βοηθά να την κατανοήσει καλύτερα και να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν μέσα από γραφήματα όπως για παράδειγμα χάρτες που φέρνουν την Αθήνα του χθες πάνω σε αυτήν του σήμερα.

Η νέα εκπομπή μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα για τη μετάβαση της ΕΡΤ, σε μια νέα, πιο ουσιαστική και με περισσότερο μεράκι εποχή, όμως αυτό είναι κάτι το οποίο η ίδια η ΕΡΤ δεν φαίνεται να εκτιμά ιδιαιτέρως, με δεδομένο ότι η προβολή της έχει προγραμματιστεί κάθε δεύτερη Τρίτη στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα. Ζώνη που ουσιαστικά αποκλείει την πρόσβαση μεγάλου μέρους του τηλεοπτικού κοινού σε ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον ταξίδι στην ιστορία, που σε μεγάλο βαθμό δεν διδάχθηκε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Την επόμενη Τρίτη, οι “Ιστορικοί περίπατοι” έχουν τίτλο “Η ιστορία του φοιτητικού κινήματος”. Με αφορμή την επερχόμενη επέτειο του Πολυτεχνείου, η Μαριλένα Κατσίμη συναντά τον καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη σε μια ξενάγηση στους δρόμους της Αθήνας με θέμα την ιστορία των φοιτητικών κινημάτων.

Στη θεματολογία που ακολουθεί, εντάσσονται μεταξύ άλλων αφιερώματα στην εμπειρία  της κατοχής και της αντίστασης στην Αθήνα, στους πρόσφυγες, πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, στον εθνικό διχασμό της περιόδου 1915-1936, στη υπερατλαντική μετανάστευση, στη Μακρόνησο και στη Λέρο. 

 

Της Χριστίνας Κατσαντώνη

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 23 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 12/11/2017