Την παρουσίαση νέας εκπομπής αναλαμβάνει στην ΕΡΤ η Μαριλένα Κατσίμη, από κοινού με τον Πιέρρο Τζανετάκο, η οποία προγραμματίζεται να βγει στον αέρα τον Οκτώβριο.

Μαζί με μία ομάδα ιστορικών μας ξεναγεί σε σημεία της Αθήνας και της περιφέρειας, συνδεδεμένα με γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. Οι «Ιστορικοί Περίπατοι», που θα προβάλλονται από την τηλεόραση της ΕΡΤ1, αφηγούνται την ιστορία στον τόπο της και μέσα από την έρευνα και την τεκμηρίωση θα επιχειρήσει να συμβάλει στην προβολή και απομυθοποίηση δύσκολων και πολλές φορές ηθελημένα ξεχασμένων ιστορικών θεματικών.

 

Από τα γυρίσματα στο κέντρο της Αθήνας για τα «Δεκεμβριανά», με τον ιστορικό Μενάλο Χαραλαμπίδη

Μία «γεύση» από τις πτυχές που ερευνά ο παρουσιαστής συνοδεία των επιστημόνων που έχουν ιχνηλατήσει την εκάστοτε θεματική, παρουσιάζει η σελίδα της εκπομπής στο facebook. Η ίδια σελίδα θα φιλοξενήσει παραπομπές σε βιβλιογραφία καθώς και προτάσεις για ντοκιμαντέρ, μελέτες και άλλο υλικό, προκειμένου να συμπληρώσει τη θεματολογία που ερευνάται.

Από τα γυρίσματα της εκπομπής στη Θεσσαλονίκη, με την ιστορικό Μαρία Καβάλα

Κάθε επεισόδιο πραγματεύεται συγκεκριμένο κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και η εκπομπή θα ανατρέχει στα πρωταγωνιστικά γεγονότα. Το σπάνιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ, αλλά και άλλων φορέων, φωτίζει τις διαδρομές του κάθε «περίπατου» με τρόπο παραστατικό όσο και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Τα επεισόδια αναμένεται να έχουν και επετειακό χαρακτήρα οπότε και η προβολή τους θα συμπίπτει με ημερομηνίες – ορόσημα.

Πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση της Αθήνας, 12 Οκτωβρίου 1944 / Αρχείο ΕΡΤ

Έτσι, στα τέλη Οκτωβρίου, η Ελλάδα του Μεσοπολέμου, το μεταξικό καθεστώς και το αλβανικό έπος «ζωντανεύουν» από την οθόνη της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ το Δεκέμβρη θα παρακολουθήσουμε την επονομαζόμενη «μάχη της Αθήνας», τα Δεκεμβριανά και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίχτηκαν.

Ειδικά γραφήματα (π.χ. χάρτες, επεξήγηση όρων και ακρωνύμων) διανθίζουν την κάθε βόλτα με χρήσιμες λεπτομέρειες, που βοηθούν τον τηλεθεατή να καταλάβει καλύτερα το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα γεγονότα για τα οποία συζητούν παρουσιαστής και καλεσμένος.

Από τον Περίπατο στη Λέρο 

Ανάμεσα στις ξεναγήσεις και τα εξωτερικά γυρίσματα, θα μεσολαβήσουν και εκπομπές στο studio, καθώς η εκπομπή φιλοδοξεί όχι μόνο να αφηγηθεί αλλά και να προωθήσει το δημόσιο διάλογο. Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής θα ανοίξει συζητήσεις στο πλατό προκειμένου να «αγγίξει» ζητήματα που έχουν τις ρίζες τους στο πρόσφατο ή και μακρυνό παρελθόν αλλά παραμένουν επίκαιρα ή εγείρουν προβληματισμό και ερωτηματικά μέχρι σήμερα.

 

Η εκπομπή φέρει ακόμα την υπογραφή των:

Έλενα Λαλοπούλου – Σκηνοθεσία
Ελένη Ντάφλου – Διεύθυνση Παραγωγής

Δείτε τη σελίδα της εκπομπής στο facebook, εδώ

 

 του Παύλου Μαργαρίτη