Εκατομμύρια δολάρια έχει δωρίσει η Google για να βοηθήσει… το έργο της επιστήμης. Τις αγνές προθέσεις της πανίσχυρης μηχανής αναζήτησης αμφισβητεί το παρατηρητήριο Campaign for Accountability (CfA),το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ.

Το Campaign for Accountability (CfA) ισχυρίζεται ότι η Google, γνωστή και ως «το παγκόσμιο ψαχτήρι» έχει χρηματοδοτήσει επιστημονικές έρευνες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη με στόχο να ασκεί επιρροή στην διεθνή γνώμη και τους νομοθέτες.

Συγκεκριμένα, το παρατηρητήριο CfA, σε έκθεσή του, υποστηρίζει ότι η Google, από το 2005 έως και το 2017, έχει χρηματοδοτήσει 329 επιστημονικές έρευνες που καταπιάνονται με θέματα δημόσιας πολιτικής και οι οποίες – τεχνηέντως – υποστηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Google.

Με άλλα λόγια, οι εν λόγω έρευνες προασπίζονται και συστήνουν ως κατάλληλες συγκεκριμένες πολιτικές προς τους νομοθέτες, οι οποίες διευκολύνουν… το έργο της Google και ως εκ τούτου αυξάνουν τα ήδη υπέρογκα κέρδη της.

Και πρόκειται για ερευνητικές εργασίες οι οποίες φέρουν την υπογραφή ακαδημαϊκών και οικονομολόγων από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η Οξφόρδη, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Στάνφορντ, το Χάρβαρντ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και η Σχολή Οικονομικών και Δικαίου του Βερολίνου.

Το παρατηρητήριο CfA διευκρινίζει ότι από τις 329 έρευνες, σε περισσότερες από τις μισές, η χρηματοδότηση έγινε απευθείας από τη Google, ενώ στις υπόλοιπες έγινε μέσω ιδρυμάτων, τα οποία έχουν τη στήριξη της Google.

Η Google, αναφερόμενη στα ευρήματα της έκθεση του CfA, έκανε λόγο για «υψηλή παραπλάνηση».

Όπως έγραψε στο www.blog.google η επικεφαλής της Google, Λέσλι Μίλερ: «Με ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα τυγχάνει να μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές που διέπουν την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ερευνητές που χρόνια εκπονούν μελέτες για θέματα όπως η πνευματική ιδιοκτησία (copyright) και η ελευθερία της έκφρασης, ζητήματα που ενδιαφέρουν και εμάς άμεσα. Γι’ αυτό και τους παρέχουμε βοήθεια να μπορέσουν να επεκτείνουν την έρευνά τους σε αυτά τα θέματα και να συμβάλουν στην ευρύτερη ενημέρωση του κόσμου».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το παρατηρητήριο CfA μιλάει για διαφάνεια, τη στιγμή που δεν έχει αποκαλύψει τους δικούς του χρηματοδότες. Ένας από τους φανερούς χρηματοδότες του CfA είναι η εταιρεία τεχνολογίας Oracle, η οποία κάνει εκστρατεία με στόχο να ασκήσει πίεση εναντίον μας, χρηματοδοτώντας για το σκοπό αυτό εκδηλώσεις και εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες».