Το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ γιατί ο πληθωρισμός ενισχύεται περισσότερο από όσο θα ανέμενε κανείς επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά την ομιλία του στο φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

«Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η πολιτική μας λειτουργεί και τα πλήρη αποτελέσματά της στον πληθωρισμό σταδιακά θα υλοποιηθούν. Γι’ αυτό, η πολιτική μας θα πρέπει να συνεχιστεί και θα πρέπει να είμαστε συνετοί στο πώς θα προσαρμόσουμε τις παραμέτρους της ώστε να βελτιώσουμε τις οικονομικές συνθήκες», είπε ο Μάριο Ντράγκι στέλνοντας ουσιαστικά και ένα μήνυμα προς το Βερολίνο και τον Β. Σόιμπλε ο οποίος έχει ζητήσει αλλαγή στην πολιτική Ντράγκι.

Η ΕΚΤ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα υπό αυξανόμενη πίεση προκειμένου να αρχίσει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική, δεδομένου ότι οι δείκτες τoυ πληθωρισμού έχουν βελτιωθεί, η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει στην ευρωζώνη και η πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει.

«Όλα τα σημάδια πλέον δείχνουν ενδυνάμωση και διεύρυνση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη. Οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί με πληθωριστικές δυνάμεις», σημείωσε επίσης, ενώ πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ακόμα ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής χαλάρωσης για να μπορέσει η δυναμική του πληθωρισμού να γίνει βιώσιμη και αυτοσυντηρούμενη».