Προβληματισμούς κι ανησυχία προκαλούν οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας, καθώς σήμερα το πρωί προχώρησε στην πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου, ο οποίος αφού διένυσε κοντά στα χίλια χιλιόμετρα στη συνέχεια έπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση σημειώθηκε την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 2.802 χλμ. και έπληξε το στόχο του μετά από 39 λεπτά, αφού πρώτα είχε διανύσει απόσταση 933 χιλιομέτρων. Λίγο αργότερα η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ανακοινώσεις, διαμηνύοντας ότι πλέον έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει παντού.

Η εκτόξευση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας, ενώ χαρακτηρίστηκε από το Τόκιο, ως μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η εκτόξευση έγινε μετά την συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων. Σήμερα επηρεάστηκε και το ιαπωνικό χρηματιστήριο που έκλεισε με πτώση 0,12%.

Η αντίδραση του Τραμπ

«H Bόρεια Κορέα μόλις εκτόξευσε ακόμα ένα πύραυλο. Αυτός ο τύπος (Κιμ Γιονγκ Ουν) δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του; Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες ώρες αφότου η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

«Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.