Περισσότεροι από 250 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 62 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τα μέσα Μαρτίου έως και τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Η εν λόγω έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες 96 Κονγκολέζων, οι οποίοι τον Ιούνιο τράπηκαν σε φυγή από την περιοχή Κασάι προς τη γειτονική Ανγκόλα.

Από τα συνολικά 251 θύματα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από ακρωτηριασμό και άλλους τραυματισμούς, εννέα απήχθηκαν, τέσσερις έπεσαν θύμα βιασμού και ένας συνελήφθη αυθαίρετα.

Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για εκτεταμένες λεηλασίες και καταστροφές σπιτιών και περιουσιών, ενώ υποστηρίζουν ότι για τα 79 από τα συνολικά 251 θύματα ευθύνεται η παραστρατιωτική οργάνωση Kamuina Nsapu, η εθνοφυλακή Bana Mura ευθύνεται για το θάνατο 150 ατόμων και οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (FARDC) για το θάνατο 22 ατόμων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, κάλεσε την κυβέρνηση του Κονγκό «να λάβει άμεσα δράση για να αποτρέψει περαιτέρω βία, η οποία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας εθνοκάθαρση».

Ο Χουσέιν, αναφερόμενος στις μαρτυρίες, έκανε λόγο για «κραυγές ανθρώπων που καίγονταν ζωντανοί» και για άλλους οι οποίοι «ακρωτηριάζονταν».

Η βία στην περιοχή Κασάι από την παραστρατιωτική οργάνωση Kamuina Nsapu ξέσπασε τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της τοπικής φυλής, ο οποίος αψήφησε την κυβέρνηση του προέδρου του Κονγκό Ζοζέφ Καμπιλά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Καθολικής Εκκλησίας, από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κασάι.

Περίπου 80 μαζικοί τάφοι έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην ευρύτερη περιοχή.