Το όραμα του για την Ευρώπη παρουσίασε στη Σορβόννη ο Εμανουέλ Μακρόν.  Οπως ανάφερε ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να προχωρήσει σε μια ολοένα και μεγαλύτερη ενοποίηση της Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, αμυντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό.

«Η Ευρώπη είναι πιο εύθραυστη από ποτέ»: είπε ξεκινώντας την ομιλία ο Μακρόν και τόνισε αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές και το ποσοστό 13% που έλαβαν οι ακροδεξιοί του AfD.: «Ακόμη και αυτές τις τελευταίες ημέρες μας είδαμε τη δύναμη των λαϊκιστικών δυνάμεων της Ευρώπης».

«Για ορισμένους ποτέ δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Είναι είτε πολύ νωρίς είτε πολύ αργά. Η Ευρώπη δεν έχει απλώς να κάνει με τις εμπορικές σχέσεις. Έχει να κάνει με την ειρήνη. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία μπήκαν στην ΕΟΚ για την ειρήνη και την ελπίδα», είπε.

«Έχουμε ξεχάσει πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη, τα οράματα μας. Έχουμε ξεχάσει την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του στη Σορβόνη

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως ο μόνος δρόμος προς τα μπρος είναι η επανίδρυση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης.

Ο κ. Μακρόν υποστήριξε πως η πρώτη πολιτική μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. πρέπει να αφορά την άμυνα, προτείνοντας έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και μια κοινή αμυντική δύναμη. 

«Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Αλλά πρέπει να εργαστούμε από κοινού στην Ευρώπη για να χρηματοδοτήσουμε το δικό μας αμυντικό προϋπολογισμό. Και πρέπει να πάμε πέρα από αυτό. Η αδυναμία μας να συνεργαστούμε σε αυτό υποβαθμίζει την αξιοπιστία μας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελίας, «Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τν αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου. 

Επίσης, πρότεινε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ώστε να καταρτιστούν επαγγελματικά και να αποτελέσουν παραγωγικό κομμάτι της εκάστοτε χώρας. Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό για να χρηματοδοτεί κοινά επενδυτικά σχέδια και να διασφαλίσει την σταθερότητα σε περιόδους κρίσεων. «Η ΕΕ είναι σήμερα πολύ αργή, πολύ αδύναμη και πολύ αναποτελεσματική. Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Ο μόνος τρόπος για το μέλλον η αποκατάσταση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο ίδιος τάχθηκε και υπέρ της θέσπισης ενός κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., ο οποίος θα προσδιορίζεται στην οικονομική πραγματικότητα της κάθε χώρας.

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως ήδη έχουμε να κάνουμε με «μια Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων». 

Παράλληλα, ο κ. Μακρόν κάλεσε την Ε.Ε. να συγκροτήσει ένα σχέδιο για την στήριξη των καθαρών ενεργειακά οχημάτων και των απαραίτητων υποδομών, όπως των σταθμών φόρτισης. 

Όσον αφορά στο κλίμα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την καθολική αντίδραση της Ευρώπης, λέγοντας πως «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πλανήτη και αυτό είναι γεγονός. Οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας».

Μακρόπνοο είναι και το σχέδιο του για την ευρωπαϊκή εκπαίδευση. «Μέχρι το 2024 πρέπει να έχουν χτιστεί 20 νέα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Κάθε νέος μέχρι 25 ετών να έχει ζήσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο εκτός της χώρας του σπουδάζοντας και όλοι οι φοιτητές της Ε.Ε. να είναι δίγλωσσοι».