Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (16/7) πρόκειται να φτάσουν στα λιμάνια της Ιταλίας πάνω από 7.000 πρόσφυγες αφού α δέκα πλοία στα οποία τους μετέφεραν οι διασώστες κατευθύνονται προς την Σικελία, την Καλαβρία, την Απουλία και στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.

Για την ώρα η Ιταλία δεν θέλησε να κλείσει τα λιμάνια της με την Ρώμη πάντως να ελπίζει πως θα φτάσουν ουσιαστικά μηνύματα αλληλεγγύης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Πάντως, ο υπουργός Eσωτερικών της Ιταλίας, Mάρκο Μινίτι συνάντησε στην Τρίπολη δεκατρείς δημάρχους νότιων πόλεων της Λιβύης και τους πρότεινε στενή συνεργασία για να μειωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Φυσικά, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή κρατική δομή, με την οποία να μπορεί να συνεργαστεί η Ιταλία.

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τους πάντες και δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές γι΄ αυτό. Πρέπει να βοηθήσουμε όσους μεταναστεύουν, ώστε να μπορέσουν να μείνουν σπίτι τους», τόνισε για το θέμα ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Προσοχή, αν δεν πούμε με ποιο τρόπο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας», απαντούν οι καθολικοί επίσκοποι της χώρας ενώ η εφημερίδα του Βατικανού προσθέτει: «Στα λόγια υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη. Αλλά σε ό,τι αφορά τις πράξεις η Ευρώπη συνεχίζει να μένει αδρανής ενώπιον του δράματος της μετανάστευσης στην Μεσόγειο και των δυσκολιών της Ιταλίας, η οποία έχει μείνει μόνη πλέον στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».