Οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτη του 2018 και από τους περισσότερους αντιμετωπίζονται ως μια τυπική διαδικασία καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν μοιάζει να μην έχει αντίπαλο. Είναι όμως έτσι; Είναι όντως πέρα για πέρα δεδομένο πως ο Πούτιν θα συνεχίσει να είναι ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας;

Για την ώρα πάντως, ο ίδιος δεν έχει καν επιβεβαιώσει πως θα είναι υποψήφιος. Για την ακρίβεια, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα. Και αν με μια ματιά στις δημοσκοπήσεις που αφορούν τη δημοτικότητα του Πούτιν εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, η κίνηση που έκανε το «Ίδρυμα Πολιτικής της Αγίας Πετρούπολης» να δώσει στην δημοσιότητα ονόματα γνωστών πολιτικών, που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι διάδοχοι του Πούτιν, ανοίγει για τα καλά τη συζήτηση περί διαδοχής του νυν Ρώσου προέδρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Kommersant», ο πιο κοντινός άνθρωπός στον Πούτιν, από τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, που βρέθηκε στην πρώτη θέση των υποψηφίων είναι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ ενώ όπως και να έχει, όλα τα πρόσωπα που παρουσιάζονται ως υποψήφιοι διάδοχοι του Πούτιν θα αποτελέσουν τον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό για το διάστημα 2018-2024.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο νυν δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν. Ακολουθούν ο κυβερνήτης της περιοχής της Τούλας Αλεξέι Ντιούμιν, ο υπουργός Αμύνης Σεργκέι Σόϊγκου και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι που ηγείται του Μετώπου κατά της Διαφθοράς καταλαμβάνει την 18η θέση.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος ανάπτυξης της Κοινωνίας των πολιτών Κονσταντίν Κόστιν έχει τονίσει για το ζήτημα μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση: «Όλοι φοβούνται παρά πολύ να μιλήσουν για το θέμα αυτό, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι μετά από 10—15 χρόνια στην Ρωσία θα υπάρχει άλλος πρόεδρος, άλλη κυβέρνηση, άλλοι άνθρωποι θα βρίσκονται σε κυβερνητικά αξιώματα». Οι δηλώσεις αυτές πάντως θεωρήθηκαν διφορούμενες καθώς δεν έγινε ποτέ σαφές αν ο Κόστιν εννοούσε πως η θητεία του νυν προέδρου θα διαρκέσει άλλη μια δεκαπενταετία.

Ο Κονσταντίν Καλάτσεφ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Vedomosti, τόνισε πως «το ζήτημα των διαδόχων το Πούτιν το τελευταίο διάστημα άρχισε να συζητείται όλο και πιο συχνά και αυτό δεν είναι ότι το καλύτερο για τις εκλογές του Μαρτίου. Υπάρχει η αντίληψη ότι ο Πούτιν στην πραγματικότητα έχει εξαντλήσει την ημερησία του διάταξη, έχει μπει στην Ιστορία και στην συνέχεια πρέπει κάτι να αλλάξει. Ο Πούτιν και το σενάριο μιας καινοτόμου ανάπτυξης φαίνονται πως είναι πράγματα σχεδόν ασυμβίβαστα».

Από την άλλη, ο πολιτειολόγος Αντρέι Καλιάντιν από το Ινστιτούτο Εμπειρογνωμόνων Κοινωνικών Ερευνών, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτό δεν συζητείται καθόλου. Για τον ίδιο, οι προοπτικές διαδοχής του προέδρου ανάγονται στο μέλλον και μόνο οι πολιτειολόγοι και κανένας άλλος διακινδυνεύουν να κάνουν τέτοιες προβλέψεις έως το 2024. Κι αυτό, διότι «το να συζητάς το θέμα του διαδόχου, τη στιγμή που ο πρόεδρος είναι εν ζωή, είναι υγιής και δραστήριος πάει πολύ».