Ο άνθρωπος είναι φύσει πολιτικό αλλά και κοινωνικό ον. Κανείς δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό μόνος του, αν και μερικές φορές η μοναχικότητα -και όχι η μοναξιά- είναι πρόδρομος της συντροφικότητας. Μιας συντροφικότητας που μπορεί να γεννηθεί με «γονιό» ακόμη και τη σύγχρονη τεχνολογία. Η τάση -μην γελιόμαστε- θυμίζει παλιότερες εποχές, μόνο που η… προξενήτρα είναι ένα smartphone. Και η εφαρμογή, το Tinder, η πιο κερδοφόρα πια στο AppStore της Apple. Μια πρόχειρη συζήτηση μεταξύ φίλων αποκαλύπτει ότι πολλοί την έχουν χρησιμοποιήσει και εδώ, στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, όπως όλες οι παγκόσμιες τάσεις, πριν από πέντε χρόνια από τους Sean Rad, Justin Mateen και Jonathan Badeen, οι οποίοι τότε ήταν κάτω των 30 ετών.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή ήταν η πρώτη που λειτούργησε για κινητά και η καινοτομία της βασίστηκε στο γεγονός ότι έδινε τη δυνατότητα σε δύο αγνώστους να έρθουν κοντά με κύριο σκοπό το σεξ. Ο κάθε χρήστης φτιάχνει ένα προφίλ με βάση επιλεγμένες φωτογραφίες και προσωπικά του στοιχεία από το facebook. Μόλις γίνει αυτό, η εφαρμογή τού εμφανίζει άλλους χρήστες με κοινά ενδιαφέροντα και φίλους σε ορισμένη απόσταση, συνήθως κοντινή. Μοιάζει κυριολεκτικά με παιχνίδι λόγω του σχεδιασμού της, αλλά και μεταφορικά. Κι αν αρχικά θεωρήσει κάποιος ότι το συγκεκριμένο «παιχνίδι» σχεδιάστηκε από άντρες για άντρες, κάνει λάθος, μια και το στοίχημα ήταν και παραμένει να πειστούν και οι γυναίκες να συμμετάσχουν σε αυτό. Γιατί μόνο έτσι θα έμπαιναν και οι άντρες στο… κυνήγι.

Της Κατερίνας Γιοσμάkgiosma@neaselida.news

 

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η Ιωάννα, 35 ετών, ιδιωτική υπάλληλος με ανώτατη εκπαίδευση, χρησιμοποιεί το Tinder περίπου δύο χρόνια, αλλά όχι σε καθημερινή βάση. Και ο λόγος δεν είναι μόνο το σεξ, αλλά και το φλερτ, οι γνωριμίες, η επικοινωνία. Παράλληλα, είχε δοκιμάσει το Badoo, όπως και διάφορα sites διαδικτυακών γνωριμιών. Ωστόσο, προτιμά το Tinder, γιατί μέσω αυτού έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει σε κάποιον να της μιλήσει ή όχι. «Εάν δεν δηλώσω εγώ “ΟΚ”, κάνοντας swipe δεξιά, δηλαδή ότι μου αρέσει κάποιος, αυτός δεν μπορεί να μου στείλει μήνυμα. Ουσιαστικά πρέπει να δώσω άδεια σε κάποιον του οποίου η φωτογραφία μού αρέσει να μου στείλει ή να του στείλω μήνυμα εγώ αντίστοιχα. Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί στο Badoo σού στέλνει μήνυμα όποιος σε δει και του αρέσεις, ενώ εσένα μπορεί να μην σου αρέσει. Οπότε αναγκαστικά τον μπλοκάρεις μετά, αλλά, δυστυχώς, στην αρχή όλοι έχουν πρόσβαση σ’ εσένα», κάτι που δεν είναι επιθυμητό από την ίδια. Αλλωστε, θεωρεί ότι μέσω Tinder μπορεί να γνωρίσει άντρες μορφωμένους και με καλό επαγγελματικό προφίλ, μια και είναι πιθανότερο εκείνοι να είναι κάτοχοι και χειριστές ενός καλού smartphone. Επιπλέον, βασικό για εκείνη είναι και το θέμα της ασφάλειας. «Το Tinder χρησιμοποιεί φωτογραφίες από το facebook ή από αλλά κοινωνικά δίκτυα, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες ενός ψεύτικου προφίλ», λέει.

 

 

Υπάρχουν όμως οδηγίες προς… ναυτιλλομένους; Η ίδια προτιμά να μην χρησιμοποιεί το επίθετό της από την αρχή, κάνει αρκετές διερευνητικές ερωτήσεις προτού δώσει το τηλέφωνό της, μελετά το προφίλ του κάθε χρήστη στα κοινωνικά δίκτυα για να εξακριβώσει αν είναι αληθινό και ζητά πρόσφατες φωτογραφίες σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, ενώ είναι πλέον πεπεισμένη ότι οι άντρες είναι πιο θαρραλέοι ηλεκτρονικά παρά σε ένα μπαρ. Θάρρος που εξελίχθηκε για την Ιωάννα και τον φίλο της σε σχέση ενός έτους, με μια ροή γνωριμίας όπως θα συνέβαινε τον παλιό καλό καιρό: σε ένα μπαρ για ποτό. Μόνο που αυτή τη φορά… κέρασε η εφαρμογή.

Γιατί πιστεύει ότι πλέον τη χρησιμοποιεί όλο και περισσότερος κόσμος; «Με τη δυναμική της τεχνολογίας και τις πολλές υποχρεώσεις των εργαζομένων, η εφαρμογή είναι πολύ χρήσιμη. Είναι εύκολη στη χρήση και σχετικά αξιόπιστη. Επίσης, μέσω αυτής μπορείς να γνωρίσεις μεγάλο αριθμό ατόμων, που στην πραγματική ζωή ίσως να μην μπορούσες λόγω έλλειψης χρόνου και ενέργειας. Σου δίνει, εν συντομία, τη δυνατότητα να επιλέξεις τι σου αρέσει από έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων με βάση τα κριτήριά σου: ηλικία, απόσταση κ.ο.κ.».

 

ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΦΙΛ

 

 Μελέτες σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ αναφέρουν ότι το 60% των χρηστών δομεί το ηλεκτρονικό του προφίλ με αναληθείς πληροφορίες

 

Η Θεοδώρα Παντέλη, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχολικός σύμβουλος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής του Hellenic American University (Nashua, NΗ), επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν στην επιλογή της χρήσης του διαδικτύου μέσω διαφόρων εφαρμογών όσον αφορά στη σύναψη μιας γνωριμίας με άτομα του αντίθετου ή ακόμη και του ίδιου φύλου. Ομως 8 στις 10 φορές ο κυριότερος λόγος είναι η χρηστικότητα αυτής της επιλογής, καθώς εξοικονομεί χρόνο, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στη σημερινή κοινωνία». Η ίδια εισάγει όμως και έναν επιπρόσθετο προβληματισμό: «Ενας ακόμη αξιοπρόσεκτος παράγοντας είναι ότι μέσω του διαδικτύου μπορείς να “διαμορφώσεις” το προφίλ σου όπως εσύ θέλεις, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε ανασφαλή άτομα να εισπράξουν ικανοποίηση από το ενδιαφέρον κάποιου προς το “εικονικό” προφίλ τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι 60% των χρηστών δομεί το ηλεκτρονικό του προφίλ με αναληθείς πληροφορίες. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι πάνω από το 30% των γυναικών ποστάρει φωτογραφίες από νεότερη ηλικία, ενώ 4 στους 10 άντρες λένε ψέματα για την οικονομική και επαγγελματική τους κατάσταση. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο ότι, μετά το κομμάτι της χρηστικότητας, η “επιβεβαίωση” είναι η αμέσως επόμενη ανάγκη που καλύπτεται από τη χρήση των διαδικτυακών εφαρμογών ως μέσων γνωριμίας».

 

 Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 30% των γυναικών ποστάρει φωτογραφίες από νεότερη ηλικία

 

 

«ΑΓΟΥΡΕΣ» ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Το τι θα επιλέξει να κάνει ένας ενήλικος είναι λίγο πολύ δικό του θέμα, αρκεί να προσέχει ποια προσωπικά στοιχεία κοινοποιεί, γιατί αυτά δεν αξιοποιούνται μόνο από πιθανούς φίλους και εραστές, αλλά και από διαφημιστικές εταιρείες, σύμφωνα και με την πολιτική απορρήτου του Tinder – τουλάχιστον είναι μια ειλικρινής εφαρμογή. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά; Τι πρέπει να προσέχουν οι ανήλικοι και με ανάλογες εφαρμογές τύπου facebook, Snapchat κ.ά.;

Η κυρία Παντέλη είναι κατηγορηματική, μια και θεωρεί ότι οι γονείς πρέπει να έχουν σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τα παιδιά τους. «Η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων, πολλές φορές όμως είναι το πρώτο πράγμα που θυσιάζουμε -απερίσκεπτα- στον βωμό του εκσυγχρονισμού», μας λέει και συμπληρώνει: «Το κομμάτι των social media είναι κάτι για το οποίο οι γονείς, ιδιαίτερα εκείνοι με παιδιά στην εφηβεία, θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς από ειδικούς. Δυστυχώς όμως το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα “χωλαίνει” στον τομέα της ενημέρωσης τόσο των γονέων όσο και των παιδιών. Για πολλά παιδιά, μάλιστα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει το αποκλειστικό μέσο επικοινωνίας, υποβαθμίζοντας συνεχώς την προσωπική επαφή και δημιουργώντας μια μορφή “εξάρτησης” μέσα από την ανάγκη της κοινωνικής αποδοχής και της προσωπικής επιβεβαίωσης. Οι ανήλικοι χρήστες αυτών των εφαρμογών θα πρέπει να προσέχουν πάνω απ’ όλα το “over sharing”, δηλαδή να μην μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες απ’ αυτές που πρέπει, ιδίως με άτομα που δεν γνωρίζουν. Επίσης, ποτέ δεν πρέπει να στέλνουν προσωπικές φωτογραφίες σε άτομα που δεν γνωρίζουν ή δεν εμπιστεύονται και δεν πρέπει να δίνουν προσωπικές πληροφορίες, όπως τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.».

Οι συμβουλές της ειδικά προς τους γονείς είναι πολύ σημαντικές: «Δεν είναι απαγορευτικό να ρωτήσετε το παιδί σας ποιους ακολουθεί ή ποιοι το ακολουθούν, με ποιους ανταλλάσσει μηνύματα ή τι είδους υλικό ποστάρει. Αντιθέτως, το να είναι ενήμεροι οι γονείς για τη διαδικτυακή κινητικότητα του παιδιού τους αποτελεί το μεγαλύτερο μέτρο πρόληψης εναντία στην “κακή” χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας μιλάει με έναν άγνωστο, είτε συνομήλικο είτε ενήλικο, τότε θα πρέπει να το ρωτήσετε για την ταυτότητα αυτού του ατόμου. Αν δεν θέλει να μοιραστεί πληροφορίες μαζί σας ή νιώθετε ότι δεν είναι απολύτως ειλικρινές και σας κρύβει πράγματα, η άμεση επίσκεψη σε έναν ειδικό θα σας βοηθήσει να βρείτε έναν κώδικα επικοινωνίας μαζί του. Σε καταστάσεις πιο ακραίες, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying) ή ακόμα και o αυτοτραυματισμός (self harming), θα πρέπει ο γονιός να απευθύνεται άμεσα στις αρμόδιες Αρχές».

 

Ξέρατε ότι…

 Αρχικά η εφαρμογή ονομαζόταν «Matchbox», αλλά επειδή η ονομασία έμοιαζε πολύ με την κύρια εταιρεία και το site που τη χρηματοδότησε, το match.com, επιλέχθηκε η επωνυμία «Tinder», που σημαίνει «ξερό υλικό» (ξύλο ή χόρτο που ανάβει εύκολα και χρησιμοποιείται ως προσάναμμα). Η αναγωγή στη φωτιά ενός ειδυλλίου που πρόκειται να… ανάψει είναι σαφής.

 Για το τεστάρισμα της εφαρμογής και την εξάπλωσή της έβαλαν και πάλι το χεράκι τους… Ελληνες. Οι αδελφότητες των κολεγίων της Αμερικής, το επονομαζόμενο «greek system», ήταν αυτές που το υιοθέτησαν πρώτες, κάτι που μας θυμίζει την αρχική χρήση του facebook ως εργαλείου επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών. Γι’ αυτό και οι αρχικοί βασικοί χρήστες του ανήκαν σε ποσοστό 90% στις ηλικίες 18-24, κάτι που έχει αλλάξει και προς τα πάνω και προς τα κάτω.

 Η δωρεάν εφαρμογή έχει πολλές πρόσθετες λειτουργίες, κάποιες επί πληρωμή, ενώ οι δημιουργοί της σκέφτονται σύντομα να την εξελίξουν σε κάτι που θα ενώνει τους ανθρώπους -ένα ακόμα κοινωνικό δίκτυο;- και σε φιλικό επίπεδο.

Γερμανίδα δημοσιογράφος, ασκώντας τα νομικά δικαιώματά της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απαίτησε αντίγραφο των προσωπικών της δεδομένων στην εφαρμογή που αφορούσαν σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών. Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Guardian» ανέφερε ότι έλαβε 800 σελίδες.

Στην Αμερική ήδη έχει καθιερωθεί το ρήμα «tindering», ενώ τις κοπέλες που το χρησιμοποιούν τις αποκαλούν «tinderellas», από την ένωση των λέξεων «tinder» και «Cinderella» (Σταχτοπούτα).