Μπορεί οι αναλυτές της PricewaterhouseCoopers (PwC) να εκτιμούν ότι η Κίνα θα είναι η νέα υπερδύναμη του πλανήτη το 2050, όμως αυτό που αφορά στους Ελληνες είναι ότι την ίδια περίοδο οι Κινέζοι θα είναι οι νέοι μας… γείτονες, από τη στιγμή που αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στην απόκτηση άδειας διαμονής στη χώρα μας – και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τους δεύτερους Ρώσους.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, από την Κίνα προέρχονται οι περισσότεροι κάτοχοι των πενταετών αδειών διαμονής μέσω αγοράς ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ, με το πρόγραμμα Golden Visa. Από το 2013, που «τρέχει» το εν λόγω πρόγραμμα, έχουν δοθεί συνολικά 4.193 άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς αγοραστές ακινήτων και στα μέλη των οικογενειών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1.743 άδειες πήγαν σε χέρια Κινέζων ιδιοκτητών «ελληνικών» ακινήτων και άλλες 805 σε χέρια Ρώσων. Ακολουθούν οι Τούρκοι με 236 άδειες, οι Ιρακινοί με 218, οι Αιγύπτιοι με 194, οι Ουκρανοί με 160 και οι Σύροι με 142 άδειες. Με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά που έχουν καταβληθεί ξεπερνούν κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ, αυτές οι άδειες μεταφράζονται σε 1.684 αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς και αντιστοιχούν σε συνολική επένδυση στη χώρα μας της τάξης των 590 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία που διέθεσε στη «Νέα Σελίδα» ο αρμόδιος οργανισμός Enterprise Greece.

 

Το προφίλ του Κινέζου επενδυτή

«Γνωρίζετε πώς αποκαλούν την Ελλάδα οι Κινέζοι; “Ο άλλος πολιτισμός”. Υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός για τη χώρα μας και ενδιαφέρον για επενδύσεις», μας λέει ο Κυριάκος Αϋφαντής, μεσίτης που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Ο ίδιος επισημαίνει ότι συνεργάζεται κυρίως με Κινέζους, γιατί διέκρινε από νωρίς τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Η εταιρεία του δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και προσφέρει πλήρες πακέτο σε όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Αυτό περιλαμβάνει, εκτός από την αγοροπωλησία του ακινήτου, όλες τις διαδικασίες για την έκδοση της visa, του ΑΦΜ (απαραίτητος για την όλη διαδικασία και τη φορολόγησή τους μετά), μέχρι και τη συντήρηση του σπιτιού μετά την πώληση στην περίπτωση που ο αγοραστής δεν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

«Στην Κίνα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και οι οιωνοί ήταν πολύ καλοί», επισημαίνει ο Ελληνας μεσίτης. «Ομως τον Ιανουάριο του 2017 επιβλήθηκε μια μορφή capital controls, με περιορισμούς στην εξαγωγή κεφαλαίων, και ο μέσος Κινέζος μπορούσε να εξάγει μόνο 50.000 δολάρια (σ.σ.: ετησίως). Αυτό έφερε φέτος μείωση στις πωλήσεις της τάξης του 50%. Υπάρχουν ακόμα, βέβαια, πολλοί εύποροι Κινέζοι που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο μέσος Κινέζος πλέον δυσκολεύεται».

Η Αννα Τσανγκ, Κινέζα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως μεσίτρια, μας περιγράφει το προφίλ των Κινέζων πελατών της: μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έχουν επαγγελματικές επαφές με την Ευρώπη και μέσω της Golden Visa έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε όλη την ΕΕ. Αλλωστε, το ελληνικό πρόγραμμα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά όσον αφορά στην τιμή του ακινήτου και δεν είναι απαγορευτικό για το πορτοφόλι του μέσου Κινέζου. «Οι πολύ πλούσιοι δεν έρχονται στην Ελλάδα. Προτιμούν να πάνε Καναδά, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία… Αυτοί δεν έχουν θέμα με τα χρήματα που θα δώσουν», εξηγεί η κυρία Τσανγκ.

Οι περιοχές που προτιμούν οι Κινέζοι επενδυτές είναι η λεγόμενη Athenian Riviera («από το Παλαιό Φάληρο ως τη Βουλιαγμένη, ειδικά στο Ελληνικό που αναμένεται να αναπτυχθεί»), το Ψυχικό και η Μύκονος, μας λέει ο κ. Αϋφαντής. Περιοχές, δηλαδή, «πλούσιες», στις οποίες δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πέσει η αξία του ακινήτου. «Προτίμηση δείχνουν επίσης στην Κέρκυρα και την Κρήτη. Αντίθετα, οι Ρώσοι “ψηφίζουν” κυρίως Χαλκιδική, αλλά και Ιόνιο», προσθέτει.

Οπως μας λέει, δε, μέχρι στιγμής εννέα στους δέκα πελάτες του αγοράζουν τα ακίνητα για ιδιωτική χρήση. Ωστόσο, τελευταία έχει αρχίσει να προωθείται και το land development, η αγορά, δηλαδή, μεγάλων εκτάσεων -από 100 στρέμματα και πάνω-, που μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους.

 

Αδειες ανά έτος

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το 2013 εκδόθηκαν 41 άδειες, στο τέλος του 2014 είχαν εκδοθεί 866, το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.281, ενώ στο τέλος του 2016 είχαν εκδοθεί 1.556 άδειες διαμονής (συνολικός αριθμός που αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων και σε μέλη των οικογενειών τους). Εως τις 30 Ιουνίου του 2017 εκδόθηκαν 447 άδειες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 4.193, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές – Τι προσφέρουν Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί

Το ελληνικό πρόγραμμα (μαζί με εκείνο της Λετονίας) προσφέρει το πιο ανταγωνιστικό κόστος εισόδου (250.000 ευρώ). Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές αγορές.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει τρεις διακριτές επενδυτικές επιλογές, ανάλογα με τη διάρκεια της άδειας διαμονής: 2 εκατ. λίρες για πέντε χρόνια, 5 εκατ. λίρες για τρία χρόνια, 10 εκατ. λίρες για δύο χρόνια. Οι αιτούντες θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον το 75% σε κρατικά ομόλογα ή σε μετοχές βρετανικών εταιρειών και το υπόλοιπο 25% είτε σε αγορά assets είτε να κατατεθεί σε τράπεζα.
  • Η Γερμανία προσφέρει «επιχειρηματική visa» για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη βιομηχανία. Δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό, ωστόσο οι υποψήφιοι πρέπει να επενδύσουν επαρκείς πόρους για τη δημιουργία επιχείρησης και θέσεων εργασίας. Σε αντάλλαγμα χορηγείται θεώρηση για τρία χρόνια, η οποία θα οδηγήσει σε άδεια διαμονής και, τελικά, σε υπηκοότητα έπειτα από πέντε χρόνια.
  • H Ιταλία χορηγεί visa επενδυτή σε περίπτωση αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας 2 εκατ. ευρώ ή αγοράς εταιρικών ομολόγων ή μετοχών ίδιου ποσού ή μειωμένου στα 500.000 ευρώ, σε περίπτωση επένδυσης σε καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις. Η visa χορηγείται για δύο χρόνια και ανανεώνεται για τρία ακόμα, εφόσον διατηρείται η επένδυση. Επίσης, επεκτείνεται και στα μέλη της οικογένειας του επενδυτή.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, στο φύλλο 14, 10/09/2017.