Οι New York Times αποτύπωσαν την άποψη πως η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές.

«Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα. Είναι απλά το πρώτο από τα αρκετά βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να τεστάρει αν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει την οικονομία της όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», επισημαίνουν οι New York Times.

Ταυτόχρονα προσθέτουν πως η ελληνική οικονομία τρεκλίζει ακόμη από τα χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και άλλων ενεργειών λιτότητας που απαιτούσαν τα προγράμματα».

«Η διατήρηση της λιτότητας υπήρξε μια αξιοσημείωτη αναστροφή του Αλέξη Τσίπρα, που εξελέγη υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια», σχολιάζει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας από τη Νέα Υόρκη.

«Φαίνεται να έχει κάνει στροφή προς την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και η έκδοση ομολόγου αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα σε αυτή την πορεία», τονίζεται χαρακτηριστικά για την ελληνική κυβέρνηση.

«Τα θετικά σημάδια αποτελούν κάποια ανακούφιση για τους δανειστές, που επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να σταματήσει να εξαρτάται από τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Τουλάχιστον, φαίνεται σίγουρο ότι η Αθήνα δεν θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην ευρωζώνη πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία», σημειώνεται.

«Το πιο ήρεμο κλίμα έχει προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα ακόμη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομικά ρήγματα. ενώ για τους καθημερινούς Έλληνες, τους χτυπημένους από τα χρόνια των δυσκολιών, ελάχιστη σημασία έχουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα», αναφέρεται ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις της 68χρονης Σταυρούλας Βαρδάκη, που τονίζει: «Ποιος ενδιαφέρεται αν πουλάνε ομόλογα; Τι διαφορά κάνει; Η σύνταξή μου έχει μειωθεί ήδη έξι φορές. Μετά βίας μπορώ να βάλω στην άκρη κάτι για τα εγγόνια μου. Πώς μας έμπλεξαν έτσι;.