Η οριστική έξοδος από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, χωρίς νέες επιβαρύνσεις, και η στήριξη των αδύναμων σε συνδυασμό με ανάπτυξη και προστασία της εργασίας, είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τις αναπτύσσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Δημ. Κουκλουμπέρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνει επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ποιες είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει φθινοπώρου;

Η προτεραιότητα είναι μια: Η προετοιμασία του εδάφους για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς νέες επιβαρύνσεις. Επομένως έμφαση στην ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία της μισθωτής εργασίας, εμπέδωση της εμπιστοσύνης και κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης των αδυνάμων.

Πώς όμως θα αφήσει η κυβέρνηση το στίγμα ότι δεν εφαρμόζει απλά και μόνο το Μνημόνιο και πως θα νιώσει βελτίωση στη ζωή και την καθημερινότητά του ο πολίτης;

Αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις απλουστεύσεις και την εκτυφλωτική προφάνεια του δημοσιογραφικού λόγου θα δούμε ότι η κυβέρνηση παρά τους περιορισμούς του προγράμματος προσαρμογής και της αυστηρής επιτροπείας κάνει πολλά παραπάνω από όσα οι περισσότερες  κυβερνήσεις της ΕΖ για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας: Από το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ μέχρι τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των μισθωτών, την δημιουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις παρεμβάσεις για τους συμβασιούχους. Παίρνουμε επομένως διαρκώς πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης αλλά και του τρόπου διαχείρισης της. Και μάλιστα υπό εξαιρετικά δυσμενείς συσχετισμούς δύναμης. Ζούμε και προσπαθούμε να κυβερνήσουμε με δεδομένη την αντίφαση μεταξύ του πολιτικού μας προγράμματος και των απαιτήσεων των δανειστών αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες και το βλέπουν και το κατανοούν.

Και το στίγμα της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο ορατό μέσα από βαθιές θεσμικές αλλαγές όπως η απλή αναλογική, ο νόμος για την παιδεία αλλά και η διεύρυνση και εμβάθυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μέσα σε δύο χρόνια αντιστράφηκε στην Ελλάδα το κλίμα γενικευμένης αστυνομοκρατίας που είχε επικρατήσει κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2010-2014, ψηφίστηκαν οι νόμοι για την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, τώρα η ταυτότητα φύλου και αναμένεται η μεγάλη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά το Σύνταγμα.

Πιστεύετε ότι τα δύσκολα για την κοινωνία και τη χώρα τελείωσαν; Δεν θα υπάρξουν νέες πιέσεις από τους εταίρους και δανειστές μας στο πλαίσιο των επόμενων αξιολογήσεων; Υπάρχει έστω και μία περίπτωση να δεχτείτε νέα μέτρα;

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Το 2017 θα κλείσει και πάλι με υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δείκτες όλων των θεμελιωδών μεγεθών ανακάμπτουν, το κλίμα εμπιστοσύνης έχει αποκατασταθεί. Μια τέτοια επιλογή εκ μέρους των δανειστών θα έθετε σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα ήταν οικονομικά παράλογη. Ωστόσο όπως έχει πολλές φορές ειπωθεί δεν είναι πάντοτε ο οικονομικός ορθολογισμός που καθοδηγεί κάποιους από τους δανειστές μας. Όμως νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο θα επικεντρωθούν μάλλον στο ζήτημα του χρέους και των όρων εξόδου από το πρόγραμμα.

Μετά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, θεωρείτε ότι οι επόμενες που θα ακολουθήσουν θα είναι περισσότερο πετυχημένες;

Η έξοδος του Ιουλίου ήταν μια θετική εξέλιξη. Η επιτυχία της είναι δεδομένη με βάση και την μέχρι τώρα πορεία του ομολόγου. Το τελικό ζητούμενο όμως είναι οι όροι δανεισμού να βελτιώνονται από έξοδο σε έξοδο ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουν διαμορφωθεί οι όροι για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές χρήματος.

Με την τυπική ολοκλήρωση του Μνημονίου σε ένα χρόνο από τώρα, με ποιο τρόπο θα γίνει η χρηματοδότηση της χώρας; Θα έχουμε καταφέρει ως τότε να μπορούμε να δανειζόμαστε με ικανοποιητικά επιτόκια από τις αγορές ή θα χρειαστεί και νέο πρόγραμμα;

Σας είπα και προηγουμένως ότι αυτός είναι ο στόχος και του ζητούμενο. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πρόκειται για μια απολύτως  ρεαλιστική προοπτική. Και ο Πρωθυπουργός δήλωσε με σαφήνεια ότι θέλουμε και μπορούμε να επιτύχουμε μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.

Κατηγορείτε με σφοδρότητα τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, ότι έχει νεοφιλελεύθερη ατζέντα και ότι εκφράζει ακροδεξιά ρητορική. Παρ’ όλα αυτά σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται. Μήπως η ανάγνωσή σας για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι λανθασμένη; Γυρίζει το «παιχνίδι» την ώρα της κάλπης;

Η ΝΔ έχει εξελιχτεί εδώ και αρκετά χρόνια σε ένα πολιτικό υβρίδιο επιθετικού εθνικισμού, αυταρχικού κρατισμού και φονταμενταλισμού της αγοράς. Τα δύο πρόσωπα των αντιπροέδρων της ΝΔ δεν αποτελούν αντίφαση αλλά συμβολίζουν ακριβώς την συγχώνευση αυτών των δύο πολιτικών παραδόσεων: Το νεοφιλελεύθερο όραμα του κυρίου Χατζηδάκη βρίσκει το άλλο του μισό στην ακροδεξιά εξαλλοσύνη του κυρίου Γεωργιάδη. Και η αντιπολιτευτική τακτική του κυρίου Μητσοτάκη συμπυκνώνει ακριβώς αυτή την τετελεσμένη μετατόπιση και μετάλλαξη. Η ΝΔ λοιπόν εκφράζει υπαρκτές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας κατά τον ίδιο τρόπο που και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει άλλες δυνάμεις που κινούνται στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση. Και κάτι ακόμα: ήταν απολύτως βέβαιη η μετάλλαξη αυτή της νέας δημοκρατίας ακριβώς λόγω της ανόδου της αριστεράς. Το προσωπείο του πολιτισμένου φιλελευθερισμού και της κεντροδεξιάς συναίνεσης πέφτει πάντοτε όταν απειλούνται τα συμφέροντα του συστήματος εξουσίας. Στην κάλπη λοιπόν θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι. Και είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος της Αριστεράς παρά τις απογοητεύσεις ή ακόμα και την πρόσκαιρη ματαίωση που βίωσε θα ξανακερδίσει όπως και τον Σεπτέμβρη του 2015.

Ισχύει ακόμη η θέση ότι θα εξαντλήσετε την τετραετία; Πολλοί προβλέπουν ότι το 2018 θα είναι εκλογικό έτος…

Πολλοί προέβλεπαν εκλογές το 2016, το 2017 τώρα το 2018. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.