Στο διπλωματικό πεδίο και στο παιχνίδι των εντυπώσεων και της έντασης επιχειρεί να μεταφέρει η Άγκυρα να μεταφέρει το περιστατικό που που συνέβη στο Νότιο Αιγαίο, όταν σκάφος του ελληνικού λιμενικού  προσπάθησε να σταματήσει για έλεγχο φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφερε ναρκωτικά.   ενώ έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Ρόδου. Ο καπετάνιος του πλοίου αν και βρίσκονταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, πλησίον της Ρόδου αρνήθηκε να σταμάτησει με αποτέλεσμα να υπάρξουν προειδοποιητικές βολές από την ακταιωρό του Λιμενικού.

Το φορτηγό που έφερε την Τουρκική σημαία δεν σταμάτησε τελικά στον έλεγχο κι από εκείνη τη στιγμή και μετά, η τουρκική πλευρά άρχισε να καλλιεργεί ένα παιχνίδι έντασης. Οπως ανέφερε το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, αμέσως μετά το περιστατικό στην περιοχή έσπευσαν τρια πολεμικά πλοία της γειτονικής χώρας, κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαίωσε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την Ελλάδα για τις προειδοποιητικές βολές, χαρακτηρίζοντας ως «υπέρμετρη» την ενέργεια των Ελλήνων λιμενικών.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.
Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς απάντησε πως το πλοίο με τουρκική σημαία ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών και σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο καπετάνιος του πλοίου ο οποίος με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk παραδέχτηκε ότι αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο έπειτα από εντολές του ελληνικού λιμενικού, ενώ δεν έδωσε καμία πληροφορία για το φορτίου του πλοίου.

Τα τουρκικά μέσα πάντως επιχείρησαν να δώσουν άλλη διάσταση στο θέμα. Το mignatiou.com, μεταδίδει ότι «θα πρέπει να σημειωθεί πως το τουρκικό φιλοκυβερνητικό Κανάλι 24, με τίτλο ‘η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος” ερμηνεύει την κίνηση της Ελλάδας ως προσπάθεια να λήξει τις συνομιλίες. Η Ελλάδα θα το πληρώσει προσθέτει το τουρκικό κανάλι, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρωτοβουλίες η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο κυπριακό».

Μετά το περιστατικό πάντως το λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση βάση της οποίας:

«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής. Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».