Ένα περίεργο πολιτικό παιχνίδι έπαιξε η… συγκυρία στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο και θα μιλήσει το απόγευμα στη συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σχεδόν την ίδια ώρα που έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani θα αρχίζει και η έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα Paradise Papers.  Ασφαλώς τα δύο γεγονότα δεν σχετίζονται, όμως μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την offshore της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη και τη συμμετοχή της στις λίστες, η εν λόγω πολιτική σύμπτωση δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Όσον αφορά επί της ουσίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στο Ευρωκοινοβούλιο στην οποία θα παραστεί και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να εξετάσει το νέο σκάνδαλο και τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροαποφυγής.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος είχε προαναγγείλει τη στάση που αναμένεται να κρατήσει καθώς με μια αιχμηρή ανάρτηση έκανε λόγο για ζοφερές αποκαλύψεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο αδιαφανής κόσμος της φοροδιαφυγής ξαφνικά εμφανίζεται στo “φως της ημέρας”».

Έτσι τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες κάτι που διαφαίνεται τόσο μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί όσο μέσω και του αιτήματος για την σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ερευνήσει τους φορολογικούς παραδείσους.

Είναι σαφές ότι η ίδια η Ευρώπη ενδιαφέρεται να εξετάσει ενδελεχώς τις αποκαλύψεις των Paradise Papers ακολουθώντας έστω και με καθυστέρηση το δόγμα «όλα στο φως» και όχι το «ποια offshore είναι νόμιμη και ποια όχι» που συνεχίζει να διατηρεί η εγχώρια πολιτική ελίτ.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα στη συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Πειραιώς την ίδια μέρα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί:

– Στις 9:00, με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Guido Raimondi.

– Στις 10:00, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani.

– Στις 11:15, με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Guy Verhofstad.

-Στις 13:00, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Manfred Weber.

– Στις 15:30, με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjorn Jagland.

– Στις 17:00, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. ValdisDombrovskis.