Βάσει προγράμματος συνεχίζονται οι εργασίες του γεωτρύπανου TOTAL/ENI, στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ εν μέσω διαρκών τουρκικών «παρενοχλήσεων».

Παράλληλα η κυβέρνηση Μακρόν στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Λευκωσία η υπουργός Άμυνας, Φλορένς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο της, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες  που βρίσκονται στην περιοχή στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και τις τελευταίες ημέρες σταθμεύουν στην Κύπρο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του το πρωί, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στις εργασίες της κυπριακής ΑΟΖ, για να προσθέσει πως η Τουρκία επαναλαμβάνει τις τακτικές της, αλλά η Κύπρος παρακολουθεί στενά.

Το West Capella ολοκλήρωσε τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στον βυθό, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει -ίσως και σήμερα- η γεώτρηση στο Οικόπεδο 11. Το τρυπάνι θα φθάσει σε βάθος τεσσάρων χιλιάδων ποδών ενώ οι πιθανότητες για ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό. Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Η Κύπρος, αλλά και όλες οι δυνάμεις της περιοχής, όπως και η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι είναι συνέχεια των αιγυπτιακών ευρημάτων.

Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, «το Παρίσι και η Ουάσιγκτον έπραξαν όσα υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η στήριξη είναι απόλυτη από τις δύο χώρες, που «πρωτίστως προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και στην παρούσα συγκυρία συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου, ο κ. Αναστασιάδης «έφυγε ικανοποιημένος και ήσυχος». Συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και το διοικητικό συμβούλιο της EXXON MOBIL. Η εταιρεία θα αρχίσει έρευνες το 2018 στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Μπλόκο στις τουρκικές επικοινωνίες 

Η Άγκυρα πάντως συντηρεί το κλίμα έντασης αν και έχει προειδοποιηθεί από τρίτους ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Έχει αποστείλει στην περιοχή την τουρκική φρεγάτα Gokceada, ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» μπαινοβγαίνει στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος έφτασε στο οικόπεδο «6» της Κυπριακής ΑΟΖ το απόγευμα του Σαββάτου, εισήλθε εντός του οικοπέδου και ακολούθησε πορεία προς τα ανατολικά με κατεύθυνση το τεμάχιο «7». Ωστόσο περίπου 45 λεπτά μετά, άλλαξε εκ νέου πορεία και εξήλθε του τεμαχίου «6» κατευθυνόμενο σε αντίθετη κατεύθυνση, φτάνοντας εκ νέου δυτικά της Πάφου.

Την ίδια ώρα που που το τρυπάνι, βρίσκεται σε βάθος 1.698 μέτρων, με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%, πληροφορίες θέλουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» να έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».