Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε με ανακοίνωσή του τους ισχυρισμούς του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας πως η δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη βασίζεται «σε ανύπαρκτα δεδομένα».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε την Τρίτη, ότι «το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εγκαθιστά σήμερα με την υπογραφή του, πέντε νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spots) προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Μάλιστα, η τοποθεσία τους παραμένει άγνωστη, με το ίδιο να ενεργεί “εν κρυπτώ”, ακόμα και από τις τοπικές κοινωνίες».

«Η απόφαση που αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν είναι απόφαση. Είναι πρόσκληση δήλωσης των δαπανών για την κατασκευή των hot-spot, που έχουν γίνει το 2015 κι έχουν ολοκληρωθεί. Πρόσκληση, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα εκταμίευσης που ορίζει η ΕΕ, προκειμένου οι σχετικές δαπάνες να καλυφθούν από την κοινοτική χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της οποίας και διενεργήθηκαν. Όχι για την κατασκευή νέων χώρων, αλλά για την πληρωμή αυτών που κατασκευάστηκαν και έκτοτε λειτουργούν, όπως όφειλε να γνωρίζει», απαντάει το υπουργείο.

«Πρόκειται για μια πρόσκληση του υπουργείου Οικονομίας προς το υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα προς την Ελληνική Αστυνομία, η τεχνική υπηρεσία της οποίας, την περίοδο εκείνη, αρμοδίως προέβη στην κατασκευή των εν λόγω Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Το έγγραφο αυτό δεν απευθύνεται στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως λανθασμένα σημειώνει ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.