Την Τετάρτη όπως όλα δείχνουν θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής AOZ παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα απειλεί για εντάσεις υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακές ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους. Και ενώ η ένταση σταδιακά ανεβαίνει η εταιρεία που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις (TOTAL/ENI) όχι μόνο δεν φαίνεται να επηρεάζεται αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Ανώτερο στέλεχος της γαλλικής εταιρείας Total, κληθείς από το πρακτορείο «Reuters» να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, ο διευθυντής γεωτρητικού προγράμματος και παραγωγής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού είπε ότι η εταιρεία ουδεμία ανησυχία έχει.

Η πλωτή εξέδρα, με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Κύπρο όπου αναμένεται να φθάσει αύριο και να κετευθυνθεί -όπως μετέδωσε το ΡΙΚ-  απευθείας στο σημείθο των ερευνών χωρίς να σταματήσει όπως είχε προγραμματιστεί στο λιμάνι της Λεμεσού.

Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα. Το υπουργείο Μεταφορών με έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.

Το σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μάλιστα η Τουρκία έχει προγραμματίσει στην ίδια περιοχή ναυτική άσκηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σηκώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους της προκλητικότητας από το πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε:

«Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή», είπε.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο ίδιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμπλήρωσε πως «αντί η ελληνοκυπριακή πλευρά να “μπλοκάρει” την ειρήνη και να ξεκινά έρευνες μονομερώς, θα ήταν πιο χρήσιμο να δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η ενέργεια είναι από τους σημαντικούς τομείς μιας χώρας και κοινός στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη και πιο επωφελής χρήση του πετρελαίου για την ευημερία κάθε περιοχής του κόσμου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι το δόγμα τους όσον αφορά τη συνεργασία με τους γείτονες είναι το «όλοι κερδίζουν (win win)».

Κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.