«Η διαμόρφωση μιας πλατιάς εναλλακτικής προοδευτικής συμμαχίας έναντι της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιϊζουσας ΝΔ, αποτελεί ιστορική ανάγκη», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» αυτής της Κυριακής.

Ο ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει «βιαστική και λανθασμένη» την απόρριψη από την Φώφη Γεννηματά της πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα για προγραμματικό διάλογο με στόχο ένα σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια.

«Η σπουδή της κυρίας Γεννηματά να πει «όχι» ακόμη και στον διάλογο, τη φέρνει σε πλήρη αντίθεση με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που καλούν συστηματικά τον Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή στις συνόδους τους και στηρίζουν την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος προσθέτει πως η στάση της «διευκολύνει όσους, μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν να το μετατρέψουν σε δορυφόρο της ΝΔ».

Για την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, επισημαίνει ότι είναι «μια αναγκαστική και όχι εύκολη επιλογή», καθώς και ότι «έχει ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας. Δεν είναι μια στρατηγική συμμαχία ούτε, φυσικά, αιώνια».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Politico» για τη Χρυσή Αυγή, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «αποσιωπά και ξεπλένει συνειδητά την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής», διότι επιδιώκει την ενσωμάτωση ακροδεξιών στους κόλπους της ΝΔ.

«Οι πανηγυρισμοί της ίδιας της Χρυσής Αυγής για τη δήλωσή του αποδεικνύουν καθαρά πόσο επικίνδυνη, ανιστόρητη και υπονομευτική για την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι αυτή η δήλωση», προσθέτει.