Η απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να κάνει αντικυβερνητικό μέτωπο μαζί με την Νέα Δημοκρατία καταψηφίζοντας όλα τα νομοσχέδια, ακόμη και αν επί της ουσίας συμφωνεί, έχει προκαλέσει τις πρώτες σοβαρές πολιτικές διαφωνίες στον ενδιάμεσο χώρο που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μέσα από τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας ενός νέου φορέα.

Της Αγγελικής Σπανού

Το πιο σημαντικό είναι ότι το Ποτάμι δεν ακολουθεί την Δημοκρατική Συμπαράταξη σε αυτή την απόφαση του «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ» και ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται, από συνεργάτες του, να πιστεύει ότι πρέπει κάθε φορά η στάση των βουλευτών του κόμματός του να καθορίζεται στη βάση αρχών. Για παράδειγμα, ως προς το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου το Ποτάμι είναι επί της αρχής θετικό και δεν θα καταψηφίσει επειδή θα καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ μόνο και μόνο για να αναδείξει τις κυβερνητικές αντιφάσεις. Εάν αυτό συμβεί και ταυτόχρονα καταψηφίσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συμβεί το παράδοξο να κινούνται διαφορετικά στη Βουλή τα δύο κόμματα που συνεργάζονται για τη συγκρότηση ενός νέου φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα Γιάννης Ραγκούσης συμφωνεί με την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα το κάνει σαφές δημόσια.

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η ΔΗΣΥ πήρε πρώτα την απόφαση νσ μην στηρίξει την τροπολογία σχετικά με την Τουρκική Ενωση Ξάνθης και μετά υιοθέτησε αυτή τη θέση η Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση κοινής αντικυβερνητικής «γραμμής». Διαψεύδουν δηλαδή ότι υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία και δεξιά στροφή, ενώ εκφράζουν τον εκνευρισμό τους για το γεγονός ότι ενώ χάρη στις δικές τους ψήφους πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ή η ανέγερση ισλαμικού τεμένους, ο Α. Τσίπρας επαίρεται για τις προοδευτικες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του συσκοτίζοντας την αρνητική στάση των ΑΝΕΛ και τη θετική της κεντροαριστεράς.