Ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν μετά την συνάντησή τους, ξεκαθάρισε πως προϋπόθεση για να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο απόλυτος σεβασμός στη συνθήκη της Λωζάννης.

«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον κ. Ερντογάν για την επίσκεψή του. Θα ήθελα να συγχαρώ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση προς τον κ. Ερντογάν. Διανύουμε μια περίοδο εξελίξεων. Σε αυτή την περίοδο πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διευρύνουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του σεβασμού. Του αλληλοσεβασμού, ώστε να μπορούμε να μιλάμε χωρίς προκλήσεις και εξάρσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και ανέφερε ότι δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό τι εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν ζητά την αναθεώρηση και δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τα σύνορά μας που ορίζονται από αυτή την συνθήκη. Είμαι λίγο μπερδεμένος αν με τον εκσυχρονισμό εννοεί την ορθή τήρηση της συνθήκης».

«Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη έξοδος τής Ελλάδας από τα μνημόνια, και να συνδράμουν ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζονται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχτεί αυτή την πρόταση, γιατί αν δεν την αποδεχτεί αυτό θα αποβεί σε βάρος των δύο λαών, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια.

«Επανέλαβα τη θέση μου για μια λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα, για να ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με ασφάλεια. Μιλήσαμε και για την συμφωνία για το προσφυγικό, που έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων. Συμφωνήσαμε σε μέτρα για ακόμα ασφαλέστερη συμφωνία. Τόνισα ότι οι λαοί μας δίνουν καθημερινά μαθήματα αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε με τον Πρόεδρο για τη σημασία των Ευρωτουρκικών σχέσεων και τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

«Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα θα στηρίζει μια Τουρκία που κοιτάει προς την Ευρώπη. Παράλληλα συνομιλήσαμε για την εμβάθυνση της συνομιλίας μας στον τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες, όμως είναι και κράτος δικαίου, με διάκριση των εξουσιών. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της γίνονται σεβαστές από όλους».

Για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, τόνισε ότι «είναι σαφές ότι σεβόμαστε απολύτως τα θρησκευτικά δικαώματα. Σε ό,τι αφορά θέματα εσωτερικής πολιτικής, θα εφαρμόσουμε δικές μας αποφάσεις». Παράλληλα άφησε αιχμές για την τουρκική στάση, τονίζοντας ότι «εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας»

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσουν πόλο έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τις μειονότητες και συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν βήματα στο επίπεδο βελτίωσης οικονομικής. Στα θέματα όμως που αφορούν τους Έλληνες πολίτες είναι θέμα της δικής μας κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Μιλήσαμε και για τις συνεργασίες στην ενέργεια, τις μεταφορές. Συμφωνήσαμε στην επανεργοποίηση της μικτής επιτροπής και την προετοιμασία μας για συνεδρίαση το επόμενο διάστημα. Για την Ελλάδα είναι μια χρονιά ορόσημο το 2018. Γιατί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο γιατί βγαίνει από τα προγράμματα στήριξης και αποκτά την οικονομική της αυτονομίας. Έφτασε η στιγμή να συνδράμουμε για καλό κλίμα στους δύο λαούς. Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο. Που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στην δύσκολη προσπάθεια να φτιάχνουμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια. Αν δεν το αποδεχτείτε, θα αποβεί εις βάρος μας. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και θα ανοίξει ένα κεφάλαιο προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρωθυπουργός, σχολίασε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. «Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως κύριε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου. Γι αυτό παραμένει ανοιχτό», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν.

Επίσης, τόνισε ότι το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας -κάτι που αποδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος-, ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν δεν επιθυμεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά διαπραγματεύσεις στα σημεία της εφαρμογής της και τέλος, έκανε λόγο για το σεβασμό των ναών στις δύο χώρες, διαμαρτυρόμενος για τη χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού. «Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας»

Οι δηλώσεις Ερντογάν

«Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός μου είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας», σημείωσε ο Τ. Ερντογάν.

Αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα, αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό».

Σε αυτό το σημείο τόνισε πως «οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό».

Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν κάποιες νέες σκέψεις: «Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ, ενώ, για το θέμα του αρχιμουφτή, τόνισε πως είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος, και ότι η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο.

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δ. Θράκη».

Απαντώντας σε ερώτηση, εκτίμησε πως το ζήτημα του αρχιμουφτή συνιστά «σοβαρή πληγή», σημειώνοντας ότι πιστεύει πως «ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος». Επισήμανε πως «δεν διαφωνούμε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εάν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη πως «το ζήτημα των θρησκειών μπορεί να επιλυθεί και τεχνικά με συνεργασία των υπουργείων μας».

Για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως «πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου» και τόνισε: «Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου».

Απαντώντας σε σχετική ερώητηση, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «στρατό έχουν στο νησί και οι δυο χώρες, και εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος».

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με συνομιλίες» και σημείωσε: «Πρέπει να κοιτάζουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού. Να προχωρήσουμε και να κάνουμε σταθερά βήματα».

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ: «Η Ιερουσαλήμ είναι πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών».

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες πριν τη συνάντηση

«Επιθυμία μου οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι φιλίας, πιστεύω στην ελληνοτουρκική φιλία και το έχω αποδείξει ως πρωθυπουργός» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις που έγιναν μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Να χτίσουμε γέφυρες και να μην υψώσουμε τοίχους. Αυτή την εποχή, που υπάρχουν εντάσεις και προκλήσεις, ευθύνη μας είναι να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Ιστορική δεν είναι μόνο η επίσκεψη αλλά και η πρόσκληση».

Μάλιστα είπε χαμογελώντας ότι: «Ως μηχανικός που είμαι πρέπει να σας πω ότι οι γέφυρες χρειάζονται σταθερά θεμέλια».

Σε μια έμμεση αναφορά σε όσα έγιναν νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο κ. Ερντογάν εθεσε σειρά ζητημάτων για τη συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας και σαφείς. Πέρα από τις διαφωνίες να βρούμε συγκλήσεις. Να διατυπώνουμε τις διαφωνίες χωρίς προκλήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές» τόνισε.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με κάποιες αρχές κοινής λογικής, να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά» είπε.

 


Αναλυτική όσα είπαν οι δύο πλευρές:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας καλωσορίσω ξανά στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό που σας καλωσορίζω, για πρώτη φορά έρχεστε ως Πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι μια επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας μετά από 65 χρόνια.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας. Πιστεύω βαθιά στην ελληνο-τουρκική φιλία, στην φιλία των λαών μας και άλλωστε, ως Πρωθυπουργός, το έχω αποδείξει αυτό.

Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, με εντάσεις, αλλά και προκλήσεις μεγάλες, όπως η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Συρία και η ένταση το τελευταίο διάστημα στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Πιστεύω, ότι ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο και να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα και σύνθετες προκλήσεις.

Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος για τον οποίο ενεθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει, γιατί δεν είναι ιστορική μόνο η επίσκεψη, αλλά και η πρόσκληση, που σκοπό έχει να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και δικός σας σκοπός. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω ότι ως μηχανικός που είμαι, ξέρω καλά ότι για να χτίσουμε γέφυρες, πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα. Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας, άλλωστε, είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει πάντοτε σημασία είναι, πέρα από τις διαφορές, να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις, αλλά και τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας, να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς υπερβολές, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι εάν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι μόνον ιστορική, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει και ένα νέο ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα.

 

ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Σας ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Πρόεδρε, και θέλω να σας πω ότι νιώθω ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ σε αυτό το κτήριο πάλι, το οποίο μου είναι οικείο, ομολογώ να σας πω. Χαίρομαι πολύ που συναντιέμαι μαζί σας εδώ στο πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, είχα συνομιλίες και συναντήσεις με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Και σήμερα, βρίσκομαι εδώ και συναντιέμαι μαζί σας.

Μετά από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζελάλ Μπαγιάρ, εγώ έχω τώρα την τιμή να πραγματοποιώ τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Όπως είπα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι. Πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο ποτήρι, στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού. Και χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη. Να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού.

Στην ουσία, οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Αρκεί, να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως χώρα, ως τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν, διαβιούν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη. Το ίδιο και εσείς. Έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη.

Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές, που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών, που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα.

Αλλά θεωρώ, ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της ιστορίας. Και πράγματι, πρέπει να χτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια. Γι’ αυτό, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια.

Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, εάν μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή ρητορεία, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα.

Εγώ σε αυτή μας τη συνάντηση, κύριε Πρωθυπουργέ, μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες, αλλά είμαι και εκπρόσωπος του λαού μου, ο οποίος είναι ευγνώμων στον ελληνικό λαό και σε σας προσωπικά.

 

Erdogan visit in GR – #livestream #ERT1

O Recep Tayyip Erdoğan στην Αθήνα.Λεπτό προς λεπτό η ιστορική επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη χώρα μας, από την εκπομπή Απευθείας, το #Δελτίο Ειδήσεων στις 12:00 και την έκτακτη ενημερωτική εκπομπή με τον Panos Haritos.

Geplaatst door ΕΡΤ Α.Ε. op woensdag 6 december 2017