Οι τουρκικές απειλές έχουν θέσει σε επιφυλακή ένα μίνι συμμαχικό στόλο που έχει σπεύσει γύρω από το οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ όπου το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας TOTAL/ENI, διεξάγει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Οι ναυτικές συνάμεις αποτελούνται από πολεμικά πλοία της Ελλάδος, ΗΠΑ, Γαλλίας και Ισραήλ ενώ από την άλλη πλευρά σε μια επίδειξη «τσαμπουκά» η Άγκυρα έχει αποστείλει τρία πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του πλωτού γεωτρύπανου.

Όμως οι απειλές Τσαβούσογλου για τη λήψη μέτρων και η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας φαίνεται ότι περιλαμβάνει και ένα ακόμη βήμα. Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, η Τουρκία όχι μόνο αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη αλλά επιχειρεί παρανόμως να βρει τρόπο για να ξεκινήσει έρευνες σε αυτά τα σημεία:

Τα τρία επίπεδα αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ από την Άγκυρα είναι:

-Η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε την Τετάρτη στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.

-Η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν.

-Θεωρεί επίσης ότι τα οικόπεδα 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Για τα οικόπεδα αυτά, είπε ο κ.Λακκοτρύπης αναζητούν πλατφόρμα, ώστε να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι το οποίο όπως είπε, είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια.

«Προσπαθεί να αγοράσει πλατφόρμα επειδή γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να ενοικιάσει», είπε επισημαίνοντας ότι το ενοίκιο για την πλατφόρμα είναι 220.000 ευρώ την ημέρα συν το κόστος για το προσωπικό της, που είναι ολόκληρο εργοστάσιο» είπε χαρακτηριστικά.

Στις τουρκικές προκλήσεις απάντησε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για την εξωτερική πολιτική έχω μία ρήση στο μυαλό μου: Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει πολύ. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει».

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ, προασπίζουμε όμως αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».