Στο πέμπτο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που αφορά την Ήπειρο και θα διεξαχθεί στα Γιάννενα θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός.

ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ», ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση για την περιοχή, τα οποία θα μπορέσουν να ανατρέψουν όλες τις παθογένειες που έχουν επιβαρύνει, ως τώρα, την περιφέρεια της Ηπείρου. Συγκεκριμένα θα τονίσει την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος. Θα αναφερθεί ακόμη στη γεωργία και κυρίως στην κτηνοτροφία, που είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου.
 
Ως προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης αναμένεται να επισημάνει τα εξής:
– Τον ταχύτερο δυνατόν εξορθολογισμό και αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων.
– Την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
– Τη δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων.
– Την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.
 
Εκτενή παρουσίαση θα κάνει για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο, με ειδική στόχευση στον αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό και την οικονομία της γνώσης.
 
Παράλληλα, θα μιλήσει για ειδικά θέματα που αφορούν την Ήπειρο, όπως:
 
– Την τροφοδοσία των πόλεων της περιφέρειας με φυσικό αέριο.
– Το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικά τη γεωθερμία, τη βιομάζα και το βιοαέριο που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα.
– Τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιφέρεια.
– Τη σύνδεση της Ιονίας οδού με τις πόλεις της περιφέρειας
– Tα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου η β’ φάση του έργου θα ολοκληρωθεί μετά από 18 χρόνια τον Μάρτιο του 2018 και η γ’ φάση εξελίσσεται πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται το 2020 να έχει ολοκληρωθεί.
– Τη σύνδεση της Ηγουμενίτσας με τη Σαγιάδα και το Μαυρομάτι στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας
– Tην υλοποίηση της σύνδεσης των Ιωαννίνων με τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς.
– Τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Κέρκυρα και τους Παξούς και την προώθηση δημιουργίας θδατοδρομίων στην Ηγουμενίτσα, τη λίμνη Ιωαννίνων και την Πρέβεζα.
– Την ολοκλήρωση της μελετητικής, θεσμικής και χρηματοδοτικής διαδικασίας και την έναρξη αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας.
– Την ενίσχυση των πλωτών μεταφορών κατά μήκος του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου 
– Τη στήριξη της έρευνας και τη σύνδεση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ  με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα.
– Τη διαχείριση υδάτων, με έμφαση στον Αμβρακικό και τη λίμνη Παμβώτιδα, με ισορροπία ανάμεσα στην περιβαλλοντική προστασία και την παραγωγική αξιοποίηση.
– Τη σύνδεση τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
– Την πολιτική στην Υγεία.