Η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, οι προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας, οι περιφερειακές εξελίξεις και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ενέργεια, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή του Ιλινόι, Ντικ Ντέρμπιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που είχε η Ελλάδα το 2015 από τις ΗΠΑ και η οποία σήμερα είναι ακόμα πιο ισχυρή στην πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας. Σε αυτό τον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, γεγονός που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αποτυπώθηκε στη συνάντηση με τον Γερουσιαστή Ντέρμπιν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε συζήτηση για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται εκτενώς στην αναπτυξιακή πορεία στην οποία βρίσκεται πλέον η χώρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γερουσιαστής του Ιλινόι τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη να υπάρξουν αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για γεωπολιτικούς.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση στα θέματα που αφορούν την ενέργεια, με δεδομένο το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς.

Τέλος, τονίστηκε ότι το Σικάγο ήταν μια πόλη που ξεπέρασε δυσκολίες του παρελθόντος, καταφέρνοντας να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, επομένως υπάρχουν πολλά που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από αυτό το παράδειγμα.

Για την Ουάσιγκτον αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός από το Σικάγο , όπου συνεχίζει και σήμερα τις επαφές του με Aμερικανούς αξιωματούχους, Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ομογενειακές οργανώσεις.

Στο χθεσινό δείπνο εργασίας του Αλέξη Τσίπρα με επενδυτές, που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στους τομείς της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας, των επενδυτικών σχημάτων, των ακινήτων και των αερομεταφορών, καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον ως προς την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα επιστρέφει» είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησαν αρκετοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πως η χώρα μας δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση, αλλά και το μοντέλο που τη δημιούργησε, και σημείωσε τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Ακόμη, υπογράμμισε τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και τόνισε την προσήλωσή της στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επισημαίνοντας τη δημιουργία της ειδικής ομάδας δράσης, στην οποία είναι ο ίδιος επικεφαλής.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε τις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία για τις νέες επιχειρήσεις, και ειδικότερα την πρόβλεψη στον αναπτυξιακό νόμο για 12 χρόνια σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική ομογένεια, λέγοντας πως είναι «ο ισχυρότερος συνδετικός μας κρίκος με τις ΗΠΑ και ο πιο σημαντικός πρεσβευτής της χώρας μας».