Η ΕΡΤ τιμά την 73η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τον γερμανικό ζυγό με ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα για τις τελευταίες ώρες της κατοχής και τις πρώτες της ελευθερίας.

Πιο συκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:15 θα προβληθεί από την ΕΡΤ1 το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μωυσίδη «Οι μέρες της Απελευθέρωσης». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην άσβεστη μνήμη μαρτύρων, που θυμούνται τις ένδοξες ημέρες απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς ναζί. Για τη συγκίνηση και την ανείπωτη χαρά με την οποία οι Αθηναίοι υποδέχθηκαν τη «φυγή του κατακτητή» μιλούν, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, ο ποιητής Τίτος Πατρτίκιος και ο δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης.

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 22:00 στην ΕΡΤ1 η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος στην εκπομπή «Οι μέρες της Απελευθέρωσης -Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 1944», υποδέχονται στο στούντιο τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερέμη, τον καθηγητή Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Προκόπη Παπαστράτη και τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Από τη Θεσσαλονίκη, παρεμβαίνει ο καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης.

 

«Οι μέρες της Απελευθέρωσης» στην ΕΡΤ1

Γιατί στην Ελλάδα γιορτάζουμε την επέτειο του «Όχι» -της έναρξης δηλαδή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου- και όχι την ημέρα της Απελευθέρωσης; Σε μια εκπομπή-αφιέρωμα στην Απελευθέρωση της Αθήνας, που παρουσιάζουν στην ΕΡΤ η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος, αναζητείται η απάντηση πέρα από το εθνικό αφήγημα. Στο στούντιο, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, ο καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Προκόπης Παπαστράτης και ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από τη Θεσσαλονίκη, παρεμβαίνει ο καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης.Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, στις 22:00.

Опубліковано Ιστορικοί Περίπατοι 10 жовтня 2017 р.

 

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20:15 στην ΕΡΤ2 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου «28 και 12 Οχτωβρίου, μια προκήρυξη». Ένα ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει την προκήρυξη που κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 1945, όπου οκτώ σημαντικές μορφές των γραμμάτων και της πολιτικής απευθύνθηκαν δημόσια και ζήτησαν να καθιερωθεί η 12η Οκτωβρίου ως ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης από τη ναζιστική και φασιστική κατοχή. Πρόκειται για τους Άγγελο Σικελιανό, Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Σοφιανόπουλο, Σταμάτη Μερκούρη, Βασίλη Ρώτα, Μάριο Βάρβογλη, Δημήτρη Φωτιάδη και Ροδόλφο Κράους οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη να υλοποιήσουν την πρόταση οι ίδιοι την αμέσως επόμενη χρονιά.

 

ΠΗΓΗ: ert.gr